AUSTRIJA UKIDA RADNE DOZVOLE

Procjena HGK: Sjever Hrvatske od srpnja ostaje bez 20.000 radnika

Objavljeno, 02. ožujka 2020. Vijesti
# Foto: POSAO.HR / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Varaždinska i Međimurska županija mogle bi od srpnja ostati bez čak 20.000 radnika jer Austrija ukida ograničenja za zapošljavanje iz naše zemlje.

Procjenjuju to u Hrvatskoj gospodarskoj komori u kojoj navode kako bi to mogao biti veliki kadrovski gubitak za mala i srednja poduzeća sa sjevera Hrvatske. Riječ je o dnevnim migrantima koji će iz tih županija putovati 100-tinjak kilometara na posao u Austriju, otkriva Večernji.

Savjetnik u HGK Davorko Vidović podsjeća da je Hrvatska ostala bez pola milijuna radno aktivnog stanovništva, uglavnom zbog iseljavanja te manjim dijelom iz demografskih razloga.

Lani je MUP odobrio oko 71.000 radnih dozvola za strance, a većina ih je stigla iz BiH: oko 30 tisuća. Iz Srbije nam dolazi 14 tisuća radnika, Kosova osam tisuća, a Makedonije oko šest tisuća.

Iz Ukrajine nam je stiglo oko tri tisuće radnika, Indije i Nepala po tisuću te iz Filipina i Kine po 700. Trenutačno u Hrvatskoj radi oko 45 tisuća stranaca, a broj bi se u sezoni mogao udvostručiti, ističu u Večernjem.


Tagovi: AUSTRIJA HGK RADNICI SJEVER

NEDAVNO OBJAVLJENO