MEĐUNARODNA ATRAKCIJA

Golemu piramidu kolača za Guinnessa vatrogasci će posipati – štaub šećerom

Objavljeno, 08. svibnja 2019. Zabavno
# Foto: ŽUPANIJA (žene pripremaju izvorne kolačiće prkače)
AUTOR
Redakcijski tekst

Prkačijada, veliki međunarodni festival izvornih kolača i slastica, održat će se u petak i subotu u podravskome mjestu Virje. Posebna će atrakcija biti golema piramida od čak 3000 tradicionalnih virovskih kolačića prkača koje će vatrogasci na koncu s platforme posipati šećerom u prahu. Najavljeno je to na konferenciji za novinare u sjedištu Županije u Koprivnici.

Na konferenciji za novinare mogli su se kušati izvorni virovski prkači čiju izradu su prikazale Virovke Josipa Rasinec, Ljiljana Jakopović i Ivana Pavunić obučene u prekrasne tradicionalne nošnje.

Svečano otvorenje Virovske prkačijade bit će u subotu u 9.30 sati, nakon čega kreće natjecanje u spravljanju podravskih prkača po izvornim recepturama u kojem sudjeluju udruge žena. Posjetitelji će moći kušati podravske, bilogorske, zagorske, istarske i dalmatinske slastice te izvorne kolače iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Mađarske, Palestine, Izraela, Paname i Nigerije.

Prkači ili prkačeci, odnosno prkanci maleni su kolači od tijesta koje se radi od brašna, masti, šećera, jaja i različitih začina. U kolačiće mogu ići cimet, rum i papar. Kolačići su nastali u Virju u 19. stoljeću.

Župan Darko Koren i načelnik Virja Mirko Perok
Manifestacija najavljena na konferenciji za medije u Županiji

Tagovi: IZLOZBA KOLACI PRKACI VIRJE

NEDAVNO OBJAVLJENO