CE-ZA-R: NAJBOLJI REZULTATI U POVIJESTI

Pripuz ostvario veliku dobit, a država mu dala 5 milijuna za radna mjesta

Objavljeno, 18. srpnja 2021. Financijer
# Foto: CIOS / Poslovni krug tvrtke CE-ZA-R u Zagrebu
AUTOR
Robert Mihaljević

Vodeća hrvatska tvrtka u gospodarenju otpadom ostvarila je prošle godine najbolje poslovne rezultate u povijesti.

Tvrtka CE-ZA-R (Centar za reciklažu) u vlasništvu kontroverznog hrvatskog kralja otpada Petra Pripuza lani je imala 1,1 milijardu kuna ukupnih prihoda što je rast od 34 posto, a neto dobit iznosila je 133 milijuna kuna i bila je čak 83 posto veća nego godinu ranije.

Temeljna aktivnost Centra je skupljanje i reciklaža metalnog i drugog otpada. CE-ZA-R u Varaždinu posjeduje i mehaničko-biološko postrojenje za obradu komunalnog otpada CIOS MBO Varaždin kapaciteta oko 95.000 tona.

Pripuzov Centar ostvario je rast prihoda na svim tržištima i u svim kategorijama, a posebno je uspješno poslovao u inozemstvu: ukupni prihodi iznosili su čak 958 milijuna kuna, što je 37 posto više. Od prodaje robe u inozemstvu uprihodili su 383 milijuna kuna, čak 70 posto više nego predlani.

Centar danas ima oko 330 zaposlenih čija je prosječna neto plaća lani iznosila oko 6900 kuna. Za Covid potpore za očuvanje radnih mjesta CE-ZA-R je tijekom prošle godine od države dobio oko 5 milijuna kuna.

PREUZIMANJE U PLOČAMA

Centru je lani pripojena tvrtka CE-ZA-R Cargo, a s njom su dobili i potraživanja od željeznica bivših republika Jugoslavije u iznosu od čak 102,6 milijuna kuna. U Centru tumače kako su ta potraživanja preuzeta temeljem poslovnih ugovora između tvrtki CIOS i HŽ Cargo te tvrtki CIOS i Novi plobest produkti.

Kasnije je potonja tvrtka Novi plobest produkti pripijena CIOS-u. Centar u tom postupku naplate od željeznica ex-Yu republika potražuje i oko 55 milijuna kuna za kamate, ali s većom neizvjesnošću naplate pa je tražbina za kamate knjižena izvanbilančno.

CIOS je, naime, još 2011. godine otkupio 45 milijuna eura potraživanja HŽ-a prema željeznicama BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije, koji je plaćen imovinom poduzeća Novi plobest u Pločama.

Novoosnovana tvrtka Novi plobest produkti kasnije je pripojena CIOS-u, potom je sve završilo u CE-ZA-R Cargu, a od lani je vlasnik tog potraživanja matična tvrka CE-ZA-R, najveća i najuspješnija u poslovnom carstvu Petra Pripuza.


Tagovi: 2020 CE-ZA-R DOBIT OTPAD PRIHODI PRIPUZ

NEDAVNO OBJAVLJENO