MORAJU MU PLATITI ODŠTETU

Pripadnik policijskih kobri tužio MUP jer su mu kriminalci potrgali odjeću

Objavljeno, 26. srpnja 2019. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA (fotografija nema veze s tekstom)
AUTOR
Redakcijski tekst

Policajcu zaposlenom u mobilnoj jedinici prometne policije MUP će morati isplatiti odštetu od 7400 kuna jer je posao uglavnom obavljao u vlastitoj civilnoj odjeći s obzirom da mu nisu dali službenu.

Kako se navodi u presudi Općinskog suda, MUP policajcu “nije omogućio korištenje osnovne i dodatne policijske odore sukladno zakonskim odredbama, niti mu je isplatio naknadu za nabavu građanskog odijela”

Pripadnik kobri, kako zovu mobilnu jedinicu prometne policije, poslove je obavljao “u svom građanskom odijelu, budući da nije imao zaduženu osnovnu policijsku odoru”. Njegova odjeća često je bila oštećena jer je, kako je ustanovio sud, “privodio osumnjičenike i hvatao počinitelje kaznenih djela, od kojih su mnogi pružali otpor, pa je novu odjeću morao kupovati vlastitim sredstvima”.

No, u MUP-u su upozorili kako policajac nije bio isključivo u građanskom odijelu jer je od 2011. do 2015. sukladno mogućnostima i stanju na skladištu zaduživao policijsku odoru – zimske hlače, cipele, čarape, motorističku odoru, taktičku jaknu i natpis Policija za prsa i leđa.

Da bi policajac poslove mogao obavljati u službenoj odjeći, navodi se u presudi, on bi trebao imati zaduženu kompletnu odoru.

Ona se, prema Uredbi MUP-a sastoji od: kape sa šiltom, vunene kape, zimskih hlača, donjeg rublja zimskog, ljetnih hlača, košulje dugih rukava, polo majice, pulovera, nepropusne zimske jakne, vjetronepropusne jakne, ljetnih i zimskih čarapa, visokih i niskih cipela, zimskih rukavica, dvodijelnog kišnog kompleta s kapuljačom i kompleta za nošenje oružja i opreme.

Policajac koji je odlučio tužiti MUP imao je pak zaduženu djelomičnu osnovnu policijsku odoru, odnosno cipele, hlače i čarape.

“Kako poslove nije mogao obavljati u osnovnoj policijskoj odori jer nije imao kompletnu, to mu je MUP dužan isplatiti naknadu štete za građansko odijelo. Kad je poslove obavljao u osobnom automobilu, bio je u svome građanskom odijelu jer službene odore nije imao”, zaključuje se u presudi Općinskog suda u Zlataru.


Tagovi: MUP ODJECA POLICAJAC

NEDAVNO OBJAVLJENO