UREDNIČKI KOMENTAR

Prije presude šefu Piškornice otkrili smo tko je kriv za milijunski bonus

Objavljeno, 18. ožujka 2022. Komentari
# Foto: IVAN BRKIĆ / GLAS PODRAVINE / Mladen Jozinović (desno) dolazi na sud u Varaždin
AUTOR
Robert Mihaljević

Uskoro ćemo, eto, doznati i nepravomoćnu presudu u slučaju bivšeg direktora smetlišta Piškornica Mladena Jozinovića koji si je isplatio milijun kuna bonusa jer je na odlagalište nakrcao toliko smeća da su prihodi i dobit tvrtke te godine doslovce eksplodirali.

Mladen Jozinović zbog tog je bonusa smijenjen u studenome 2017. godine, a kasnije je protiv njega podignuta optužnica zbog sumnje u nezakonitu isplatu milijunskog iznosa. Čovjek je ovaj tjedan na suđenju u Varaždinu iznio svoju obranu i na idućem bi ročištu mogla pasti presuda. Nezahvalno je prognozirati hoće li Jozinović biti proglašen krivim ili oslobođen, ali nekako nam se čini – pozorno prateći medijske izvještaje i insajderska šaputanja – kako bi se opet moglo dogoditi da vuk pojede magare.

Jozinović je te 2016. godine, prisjetimo se načas, navukao toliko smeća na Piškornicu (nikad više nego tada) iz cijele Hrvatske da je na koncu prikazao neto dobit od 10 milijuna kuna. Kako se komuniciralo da ima pravo na nagradu od deset posto, čovjek je sam sebi isplatio milijunski bonus. I to – pazite sad – zbog dobrog poslovnog rezultata. Kao da se konkurencija na tržištu doslovce trgala i otimala da primi desetke tisuća tona tog smeća, a naš Mladen – okretni menadžer – uspijeva ga dovabiti baš u Podravinu. Na Piškornicu. Pa je red da ga se nagradi.

Pravno i moralno

Otprilike na tom tragu bilo je i priopćenje Jozinovićeva kuma, župana Darka Korena koje je bio poslao javnosti nakon što se povela rasprava o Jozinovićevu bonusu i mogućoj smjeni. Tim priopćenjem mahao je i Jozinović na ovotjednoj sudskoj raspravi, a u njemu stoji kako su predstavnici osnivača upoznati da Jozinović ima menadžerski ugovor s tvrtkom kćeri Piškornica sanacijsko odlagalište, prema kojem je predviđena isplata, odnosno nagrada za pozitivan financijski rezultat.

„Smatram da se postupak direktora Jozinovića može promatrati s dva aspekta. Pravnog i moralnog. S pravnog vjerojatno nema reperkusija za takav postupak, jer kao direktor ima ovlasti za donošenje takvih odluka, ali s moralnog aspekta smatram kako nije korektno to što je učinio, kao ni procedura ni iznos koji si je isplatio“, napisao je tada Koren, par dana prije Jozinovićeve smjene.

Uostalom, župan i šef skupštine Piškornice Koren o svojem je kumu pohvalno govorio i tijekom ročišta na Trgovačkom sudu u Osijeku na kojem je Piškornica neuspješno pokušavala dokazati kako Jozinović, koji je dobivao veliku plaću, nije imao pravo i na 10.000 kuna mjesečnog honorara od tvrtke kćeri.

“Bilo mi je poznato da si gospodin Jozinović isplaćuje naknadu od 10.000 kuna mjesečno, ali mi nije bilo poznato na temelju čega se to isplaćuje. U to vrijeme imali smo povjerenja u gospodina Jozinovića i smatram da je posao obavljao vrlo kvalitetno”, svjedočio je jesenas Koren na Trgovačkom sudu.

Što je rekao Štromar

Bivši potpredsjednik Vlade Predrag Štromar ističe pak kako osnivači Piškornice nisu donijeli odluku da Jozinoviću kao direktoru tvrtke kćeri pripada naknada, odnosno nagrada za rad. „Ja sam smatrao da kao osnivači Piškornice  nemamo niti pravo uplitati se, jer tvrtka kćer nema nadzorni odbor niti skupštinu i to je odluka direktora kao ovlaštene osobe koja mora raditi po zakonu”, dometnuo je Štromar, tadašnji varaždinski župan.

Nakon što se u jesen 2017. godine otkrilo da si je Jozinović isplatio milijun kuna bonusa te je uz to imao i plaću te 10.000 kuna honorara mjesečno, sazvana je izvanredna skupština na kojoj je direktor smijenjen. Zagorski župan Željko Kolar na sudu je rekao da su tada konstatirali kako Jozinović nije imao pravo isplatiti nagradu i napraviti si ugovor o isplati bez odobrenja osnivača. Ipak, Trgovački sud u Osijeku odbio je tužbu tvrtke Piškornica-sanacijsko odlaglište uz obrazloženje da u njegovu postupanju prilikom isplate naknade nije bilo ništa protuzakonito.

Na koncu, kako god završila ova pravosudna priča s Jozinovićem i njegovim milijunskim bonusom, jasno je tko je najodgovorniji za te isplate, a i stanje na Piškornici koja je danas ‘čardak ni na nebu ni na zemlji’ i ekološka bomba koju će trebati sanirati, ma kako završila priča o gradnji regionalnog centra za gospodarenje otpadom. To su župani Darko Koren, Predrag Štromar, Matija Posavec i Željko Kolar.

Napomena: komentar je izvorno objavljen početkom veljače u koprivničkom tjedniku Glas Podravine


Tagovi: MLADEN JOZINOVIć PIšKORNICA PRESUDA

NEDAVNO OBJAVLJENO