KAMATE RASLE I RASLE

Prije 17 godina traktorom prelazio preko pruge. Tek sad mora platiti odštetu

Objavljeno, 20. lipnja 2019. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Dragutin iz Međimurja u nezgodan čas prelazio je svojim neregistriranim traktorom preko pruge kod Čakovca, na prijelazu koji je označen samo Andrijinim križem.

Vlak je u tom času naletio na traktor, a pravo je čudo da Dragutin nije teže stradao. Dogodilo se to prije čak 17 godina, a baš ovih dana Dragutinu je stigla presuda kojom HŽ-u, odnosno Hrvatskom uredu za osiguranje, mora nadoknaditi štetu zbog te prometne nesreće.

Općinski sud presudio je kako Dragutin mora platiti čak 226.000 kuna odštete, a najbizarnija stvar u cijeloj priči je to da je HŽ prijavio tek oko 60.000 kuna štete. Oko 11.000 kuna materijalne štete na vlaku, oko 44.000 kuna izmakle dobiti i oko 5000 kuna zbog zastoja u prometu.

Nije odgovorio na tužbu

No, kako se cijeli slučaj vuče još od 2002. godine jer je traktor bio neosiguran, u međuvremenu su zatezne kamate narasle na oko 132.000 kuna, a parnični troškovi na 34.000 kuna. I da stvar bude gora, Dragutin uopće nije dao odgovor na tužbu pa je presuda odmah donesena.

“Na cestovnom željezničkom prijelazu između kolodvora Čakovec – Mala Subotica došlo je do prometne nesreće u kojoj je vlak naletio na traktor koji nije bio osiguran policom obveznog osiguranja od automobilske odgovornost. Za nastanak prometne nesreće isključivo je odgovoran tuženik jer se nije pridržavao prometnih znakova”, objasnila je sutkinja u presudi.

Dragutin će morati platiti i nove sudske troškove u iznosu 13.000 kuna, pa mu se cijeli iznos popeo na oko 240.000 kuna. A sve je počelo sa štetom od 60.000 kuna.


Tagovi: HZ ODSTETA PRUGA TRAKTOR

NEDAVNO OBJAVLJENO