Prijavljena nestašica više od 140 lijekova na hrvatskom tržištu

Objavljeno, 10. prosinca 2022. Zdravlje
# Foto: ILUSTRACIJA / ARHIVA
AUTOR
Redakcijski tekst

Poremećaji na globalnim tržištima sirovina, u distribuciji i proizvodnji uzrokuju sve više problema u dostupnosti lijekova na tržištu.

Tako se sve više događa da poznate farmaceutske kompanije prijavljuju privremene nestašice poznatih i često korištenih lijekova u Hrvatskoj.

Farmaceutski div Novartis, primjerice, ovih je dana prijavio nestašicu Maxitrol masti za liječenje infekcija oka, poznatog i široko primjenjivanog lijeka za liječenje očnih upala. Dogodio se problem s distribucijom, navode u Novartisu, a lijeka u Hrvatskoj neće biti do 23. prosinca.

Nema antibiotika

Sve je više problema i s dostupnošću različitih antibiotika. Tako je najnovniji slučaj vezan uz antibiotik Zinnat 125 mg/5 ml za liječenje različitih bakterijskih upala u djece i odraslih. Kompanija GlaxoSmithKline navodi kako Zinnata neće biti do 11. siječnja iduće godine, i to zbog poremećaja u nabavi djelatne tvari.

Koprivnička farmaceutska kompanija Belupo pak prijavio je nestašicu lijeka Val 80 mg protiv visokoga tlaka, i to zbog problema u proizvodnji. Lijeka neće biti do 31. siječnja iduće godine.

Nestašica je i poznatog lijeka protiv vaginalnih gljivičnih infekcija Canesten (3 tablete za rodnicu) farmaceutskog diva Bayera. Canestena u tabletama u Hrvatskoj neće biti sve do 7. ožujka iduće godine, i to zbog problema u proizvodnji.

Ovih je dana tvrtka Actavis prijavila nestašicu lijeka antiepileptika Levetiracetam 500 mg. Razlozi su vezani uz proizvodnju, ističu u Actavisu, a lijeka neće biti na domaćem tržištu sve do 3. travnja iduće godine.

Ista djelatna tvar

Ove je godine, prema podacima Hrvatske agencije za lijekove, prijavljena privremena nestašica više od 140 lijekova te trajni prekid opskrbe za više od 130 lijekova (u tim se brojkama neki lijekovi pojavljuju više puta zbog različitih gramatura).

Većina nestašica traje najviše nekoliko tjedana te se kasnije opskrba normalizira, ali ima i lijekova na koje se čeka mjesecima. Farmaceutske tvrtke uglavnom upiru prstom u Kinu i Indiju, zemlje s najvećom proizvodnjom farmaceutskih supstancija u kojima je došlo do poremaćaja u proizvodnji.

Kina ima problema zbog politike nultog Covida, pa mnoge tvornice rade u ograničenom režimu. No, Covid je samo po sebi izazvao globalne poremećaje na farmaceutskom tržištu zbog snažnog rasta potrošnje različitih lijekova.

U većini slučajeva na tržištu postoje lijekove s istom djelatnom tvari, ali različitim nazivom, te lijekovi koji nemaju istu tvar, ali liječe iste bolesti. No, ponekad to nije slučaj, pa se pacijenti suočavaju s problemima u nabavi i terapiji.


Tagovi: HALMED NESTAšICA LIJEKOVA

NEDAVNO OBJAVLJENO