PRAVOMOĆNA PRESUDA

Prevaranti fingirali prometne nesreće i od osiguravatelja izvlačili novac

Objavljeno, 23. kolovoza 2019. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Andrej Peras (30) iz okolice Varaždina kaznenim je nalogom osuđen na osam mjeseci uvjetnog zatvora jer je lažirao prometnu nesreću u Srbiji nakon koje je od osiguravajućeg društva naplatio 80.000 kuna odštete.

Kako stoji u pravomoćnoj presudi, on je muljažu obavio s nepoznatom osobom lažnog imena Marko Kosier, direktorom tvrtke Premier rent a car iz Novog Sada koja je bila vlasnica automobila peugeot.

Andrej je naveo kako je u svibnju oko 04,30 sati ujutro “upravljao osobnim vozilom marke peugeot regionalnom cestom iz smjera Novog Sada te je sletio s kolnika na travnatu površinu pa je nastala totalna štete na vozilu”.

Direktor lažnog imena

“Bio je svjestan da se prometna nesreća i šteta nije dogodila na taj način, a nakon toga je nepoznata osoba lažnog imena Marko Kosier osiguravajućem društvu DDOR podnijela zahtjev za isplatu štete po osnovi kasko osiguranja, iako su obojica znali da oštećenja na vozilu ne potječu od prometne nesreće”, navodi se u presudi Općinskog suda u Varaždinu kojem je predmet ustupljen prema molbi za međunarodnu pravnu pomoć.

Osiguravatelj je tvrtki Premier rent a car isplatio iznos od 1,2 milijuna srpskih dinara, odnosno oko 80.000 kuna.

Sud je pak ustanovio da su ugovori o kasko osiguranju za to vozilo sklopljeni gotovo istog dana u pet različitih osiguravajućih društava u Srbiji, a nakon navodne nesreće svim su osiguravateljima podnijeti zahtjevi za naknadu štete. Osiguravatelj iz Novog Sada jedini je nasjeo na prevaru.

Prošao bez ozljeda

Policija je tog jutra ustanovila kako je “na mjestu prometne nesreće zatečeno vozilo izvan kolnika na krovu usljed prevrtanja, a tom prilikom vozač Andrej Peras nije zadobio nikakve ozljede“.

Sud je zaključio kako su “dvojbene okolnosti nastanka prometne nesreće -izlijetanjem s kolnika zbog brzine prema sadržaju zapisnika o uviđaju, a prema izjavi Andreja Perasa usljed puknuća gume i prevrtanja na krov bez ozljeda za vozača kao i bez aktivacije zračnog jastuka“.

Presudom je zaključeno kako je nesreća bila fingirana, a sve s ciljem da se od osiguravateljskih društava naplati kasko osiguranje za ‘totalku’,


Tagovi: KASKO LAžNA NESREćA NOVI SAD PREVARA

NEDAVNO OBJAVLJENO