Pretužno: nakon 90 godina zatvara se kultna podravska Mljekara Bohnec

Objavljeno, 10. veljače 2025. Vijesti
# Foto: ARHIV / Mljekara Bohnec u Ludbregu
AUTOR
Robert Mihaljević

Ovo je pretužno: nakon više od 90 godina rada, zatvara se kultna podravska Mljekara Bohnec.

Sredinom veljače ludbreška mljekara koja je desetljećima sinonim za zdrave domaće mliječne proizvode zauvijek zatvara vrata, otkrivaju Varaždinske vijesti.

Mljekara Bohnec tada prestaje s otkupom mlijeka, a vlasnica Marijana Bohnec kao glavne razloge navodi pad primarne proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj te niske cijene uvoznih proizvoda, ponajviše sireva. Bohnec je koristio isključivo domaću sirovinu i cijenom nije mogao konkurirati velikim uvoznicima.

Kolona automobila

Iz Bohneca pojašnjavaju kako je uvoz postojao i prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju, ali je bio kontroliran kvotama, dok nakon ulaska u EU dolazi do nekontroliranog uvoza viškova mliječnih proizvoda iz drugih europskih zemalja, pišu Varaždinske vijesti.

Mljekara „Antun Bohnec” osnovana je u Hrastovskom 1934. godine te je proizvodila maslac i trapist. Roba se prodavala u Ludbregu, Koprivnici, Varaždinu, a prodavali su i sami kod kuće. Mlijeko se sabiralo sa područja Slanja i Hrastovskog.

Nakon toga mljekara se preselila u prostore tadašnjeg državnog dobra u Martijancu. Godine 1953. obitelj Bohnec kupila je vlastito imanje u Vrbanovcu i tamo je, uz tov bikova i svinja i proizvodnju povrća, započela i  pravu privatnu mljekarsku proizvodnju koja se održala sve do danas.

Restoran Črn-bel

Ponekad bi se ispred obiteljske kuće u Vrbanovcu stvorila i kolona automobila kupaca s područja cijele Jugoslavije naviklih na kvalitetu Bohnecovih proizvoda. Od 1976. godine mljekara je smještena u Ludbregu.

Od 1990. do 2000. godine bilježe porast sa približno 7000 litara na čak 20.000 litara, a mljekara uz obitelj Bohnec zapošljava još tridesetak radnika. Mlijeko se otkupljuje od 600 kooperanata sa područja općine Ludbreg i susjednih općina.

Sredinom 2001. godine cijela je proizvodnja preseljena u novi pogon, koji je također smješten u Ludbregu. Proizvodni asortiman mljekare u prvom redu obuhvaća polutvrde sireve goudu, edamer i trapist te svježi sir, topljene sireve, slani sir, kiselo i slatko vrhnje, maslac, jogurt i mlijeko.

Veliki gubici

U sastavu ludbreške mljekare od 2000. godine nalazi se i restoran Črn-bel. Smješten na brežuljku iznad Ludbrega omiljeno je odredište za obiteljske, ali i poslovne domjenke Ludbrežana i njihovih gostiju. Godine 2004. u prostorima stare mljekare otvorena je pekarnica.

Mljekara Bohnec u posljednje četiri godine posluje s oko milijun eura godišnjih prihoda, a kumulativni gubici u tom razdoblju iznosili su blizu 800.000 eura. Minus je ostvaren baš svake godine.

Ludbreška je mljekara predlani imali 30-ak zaposlenih. Nakon što se vlasnik Đuro Bohnec prije par godina povukao u mirovinu, biznis je preuzela obitelj. No, nisu uspjeli. Obiteljski se biznis gasi, uskoro više neće biti domaćih Bohnecovih sireva, vrhnja i maslaca.


Tagovi: đURO BOHNEC LUDBREG MLJEKARA BOHNEC ZATVARA SE

NEDAVNO OBJAVLJENO