DUG ZAVRŠIO NA SUDU

Presuda: Platili mu 4000 kn duga pa na potvrdi ispred svote dopisali brojku tri

Objavljeno, 20. rujna 2019. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Palača pravde u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

Šefica propale Mesnice Filjak iz Pitomače morat će obrtu Kalinić iz Svetog Đurđa kod Ludbrega isplatiti dug za isporučenu robu od 36.400 kuna te platiti 16.300 kuna sudskih troškova.

Odlučio je to u petak Općinski sud u Virovitici, a presuda je nepravomoćna i na nju se može žaliti.

Kalinić je meso i mesne prerađevine Filjku isporučivao oko Božića 2011. godine, a tužbu je podigao jer mu dug, kako je upozorio, nikad nije plaćen. No, obitelj Filjak tvrdi upravo suprotno – da su mu na ruke platili iznos od 34.000 kuna, a da je preostali iznos duga tek 2400 kuna.

Osobno potpisao

Na sud su donijeli i potvrdu koju je Kalinić osobno potpisao te navodno priznao da je na ruke u Pitomači dobio 34.000 kuna. Sud je, međutim, nakon provedenog dokaznog postupka ustanovio kako to nije baš tako.

Kalinić je potvrdio da je potpis pa papiru njegov, ali upozorio kako je tada na ruke dobio samo oko 4000 kuna, što je prvotno i pisalo u toj potvrdi.

Stalna sudska vještakinja za rukopise dipl. soc. Ljerka Zdunić zaključila je kako je tekst “ispisan u cijelosti prirodnim i spontanim grafijskim izražavanjem skriptora u dijelu gdje stoji “Kalinić primio 4.000,00 kn”.

No, također je utvrdila kako je dio u kojem stoji “TRIDESETČETRI“ te brojka 3 u brojčanom dijelu potvrde pisan kontroliranim rukopisom.

Nalaz vještakinje

“Činjenica što navedeni tekst nije pisan u potpunosti dinamičnim potezom i u ritmu, upućuje na zaključak da je skriptor pri pisanju pokušavao slovima i brojkom stisnuti, odnosno ubaciti navedene iznose“, upozorila je vještakinja.

Nakon ispitivanja svih svjedoka i uvida u poslovne transakcije, Općinski sud je zaključio kako je “tužena predala tužitelju iznos od 4000 kuna i o tome sačinila potvrdu na koju je naknadno dopisala velikim slovima TRIDESETČETRI i brojkom 3 sa svrhom da za sebe u ovom postupku ishodi povoljniju odluku”.

Uvidom u bankovnu uplatnicu i račun obrta, ustanovljeno je kako je tada obavljena uplata od 4000 kuna u korist Kalinića u Slatinskoj banci, a kao uplatitelj naveden je Filjak.


Tagovi: KALINIć MESO POTVRDA PRESUDA

NEDAVNO OBJAVLJENO