ŽUPANIJSKI STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

Preminula još jedna osoba iz Doma za starije, ukupno je 11 umrlih

Objavljeno, 11. svibnja 2020. Vijesti
# Foto: MARKO HORVAT / ILUSTRACIJA / Evakuacija korisnika doma za starije u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

Još jedna osoba preminula je od posljedica zaraze koronavirusom. Riječ je o korisniku Doma za starije u Koprivnici.

Ukupno je 11 preminulih, od toga desetero korisnika Doma. Novih oboljelih od jučer nema, otkrio je šef Županijskog stožera Ratimir Ljubić.

“Sljedeća dva tjedna su ključna”, rekao je župan Darko Koren.

Župan je otkrio kako je ravnateljica Doma za starije osobe Vesna Križan podnijela ostavku, što ukazuje na teret koji je cijelo vrijeme nosila.

“Moraju se presijeći tokovi koji ne daju garanciju uspjeha. Njezin potez je izuzetno odgovoran i moralan”, kaže Koren.

Župan je prihvatio ostavku te ističe kako se to doista ne temelji na nikakvim političkim inicijativama, niti pritiscima. To je isključivo posljedica razgovora i njezine odluke da tako može doprinijeti cilju, navodi.

Posebna povjerenica Županije za Dom za starije i nemoćne bit će pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Željka Koluder Vlahinja.

U utorak na Upravnom vijeću Doma za starije bit će imenovan vršitelj dužnosti ravnatelja i unutar mjesec dana trebao bi biti izabran novi. Ravnateljica Vesna Križan ide u mirovinu.

Dr. Draženka Vadla, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo: “Oboljele su ovog časa svega četiri osobe iz opće populacije, a 40 je oboljelih iz Doma. Imamo 15 kontakata iz Doma i možemo očekivati pozitivne osobe u idućih 14 dana”.

Dr. Mato Devčić, ravnatelj Opće bolnice u Koprivnici: “Ukupno je 36 oboljelih osoba ovog časa u bolnici, od toga je 31 pozitivna, a za pet tijekom dana još čekamo nalaz.

Od toga, 30 je korisnika doma plus domska spremačica. Od tih 30 oboljelih iz Doma, sedmero je razvilo komplikacije, različite pneumonije, a imaju i više kroničnih bolesti”.

Desetero umrlih iz Doma su osobe visoke životne dobi s tri ili više težih kroničnih bolesti, upozorava Devčić.


Tagovi: DOM ZA STARIJE OBOLJELI STOZER UMRLI

NEDAVNO OBJAVLJENO