ŽUPANIJSKI STOŽER

Preminula još jedna osoba iz Doma za starije u Koprivnici

Objavljeno, 15. svibnja 2020. Vijesti
# Foto: MARKO HORVAT / ILUSTRACIJA / Evakuacija korisnika doma za starije u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije danas je održao redovnu koordinaciju na kojoj se raspravljalo o aktualnoj epidemiološkoj situaciji na području županije. Načelnik Stožera Ratimir Ljubić izvijestio je kako trenutno nema novooboljelih od bolesti COVID-19 te da je na području županije od početka epidemije zabilježeno ukupno 88 slučajeva oboljenja.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla je kazala kako je trenutno 46 aktivno oboljelih osoba. Zabilježeno je i jedno novo ozdravljenje pa je ukupan broj osoba koji su preboljeli COVID-19 infekciju trenutno 29, kazala je ravnateljica Vadla te izvijestila da je u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” preminula osoba starije životne dobi, štićenik Doma za starije i nemoćne osobe sa značajnim komorbiditetom.

Što se tiče epidemiološke situacije u Domu za starije i nemoćne osobe Koprivnica, ravnateljica Vadla je rekla kako je stanje stabilno i pod nadzorom napomenuvši da je svih 59 testiranih uzoraka zaposlenika Doma negativno što pokazuje da se uz primjenu postojećih protokola i pojačanim mjerama ide u dobrom smjeru„Ovo je dobar pokazatelj da sve što poduzimamo daje rezultat kojim možemo biti zadovoljni. Naravno, moguće je očekivati regrutaciju još ponekog slučaja, no ključno je da su mjere implementirane i svi oni kontakti koji su bili u doticaju s pozitivnim osobama u izolaciji. Intenzivno radimo u svim segmentima i vjerujem kako će se u prvoj polovici idućeg mjeseca vidjeti rezultati naših napora“, zaključila je ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Načelnik Ljubić je izvijestio članove Stožera kako je u četvrtak održan i sastanak s članovima Hrvatske psihološke komore na kojoj se raspravljalo o oblicima psiho-socijalne pomoći za štićenike Doma te je dogovoreno da će se pružiti sva potrebna pomoć kako bi štićenici lakše prebrodili ovu izvanrednu situaciju. „Znamo da im nije lako u ovoj situaciji i činimo sve kako bi pomogli u svim aspektima te zaštitili i mentalno zdravlje. Svjesni smo da nije lako podnijeti ova ograničenja, no ona su uspostavljena kako bi se zaštitilo zdravlje svih osoba koje borave u Domu, i štićenika i zaposlenika. Nedavno smo donijeli i preporuku uz suglasnost epidemiologa kojom smo dozvolili da se u kontroliranim uvjetima omogući  šetnja u dvorištu Doma i to je jedan oblik psiho-socijalne pomoći koji se pokazao korisnim pri čemu se strogo poštuju sve mjere i protokoli koje je preporučila epidemiološka služba“, kazao je načelnik Ljubić. Županiji i Stožeru se na ovoj pomoći zahvalila i v.d. ravnateljice Doma za starije i nemoćne osobe Verica Šarlija koja je kazala da će psihološko savjetovanje koje će osigurati Županija biti od velike pomoći štićenicima.

Ravnatelji i predstavnici županijskih zdravstvenih ustanova izvijestili su Stožer o aktivnostima koje provode te naglasili kako sve ustanove redovno obavljaju poslove te funkcioniraju bez ikakvih poteškoća u skladu s propisanim mjerama i protokolima.

Na kraju koordinacije članovima Stožera se obratio župan Darko Koren koji je zahvalio Stožeru na predanom radu te naglasio kako će Županija i dalje pružati svu potrebnu pomoć. „Zahvaljujem vam na trudu i naporu koji ulažete te na kvalitetnom obavljanju svih zadataka u ovim izvanrednim okolnostima. Svaka situacija zahtjeva i prilagodbu pa tako i ova epidemija ima svoju dinamiku i zakonitosti. Vrijeme i okolnosti nisu iste kao prije nekoliko mjeseci, no važno je naglasiti da ste pravovremeno i odgovorno donosili odluke sukladno specifičnim okolnostima. Smatram da smo napravili sve što je u našoj moći i da su naši zdravstveni stručnjaci cijelo ovo vrijeme na najvišem nivou. Županija će i dalje biti na raspolaganju te pružati svu potrebnu materijalnu, logističku i organizacijsku podršku, zaključio je župan.


Tagovi: DOM PREMINULA

NEDAVNO OBJAVLJENO