Premijer sebi, ministrima i saborskim zastupnicima osjetno digao plaće

Objavljeno, 24. studenoga 2022. Vijesti
# Foto: HDZ / TWITTER / Andrej Plenković
AUTOR
Robert Mihaljević

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela prijedlog izmjena zakona o pravima i obvezama državnih dužnosnika prema kojima će rasti plaće predsjedniku, premijeru, ministrima, zastupnicima.

Ključna izmjena je da se visina osnovice za obračun plaća za dužnosnike izjednačava s državnim službenicima. Državni su dužnosnici dosad imali osnovicu od 3890 kuna, a službenici 6663,47 kuna. Ta se osnovica množi s koeficijentom koji ovisi o važnosti funkcije te godinama staža.

Kako je razlika u osnovicama velika, Vlada je odlučila sniziti sve koeficijente za državne dužnosnike. No, učinila je to tako da će im plaće ipak biti prilično veće i nakon tih smanjenja.

“Uz navedeno povećanje osnovice za izračun plaće državnih dužnosnika istovremeno se utvrđuju novi koeficijenti za izračun plaća državnih dužnosnika, koji će biti manji u odnosu na njihove sadašnje koeficijente.

Množenjem novih, nižih koeficijenata s novom, većom osnovicom za izračun plaće (u visini osnovice za izračun plaće državnih službenika), plaće državnih dužnosnika moći će se uspoređivati s plaćama državnih službenika”, objasnili su u Vladi.

Izračunali smo kako će to izgledati u praksi, ako Sabor usvoji ovakve zakonske izmjene, a sva je prilika da hoće. Ovo je izračun bez dodataka za radni staž (plaća koju objavljujemo uvećava se za 0,5 posto za svaku godinu staža).

Predsjednik Zoran Milanović dosad je dobivao 36.000 kuna bruto (bez dodataka za radni staž), a po novome će dobivati oko 2400 kuna više. Premijer Andrej Plenković dosad je imao oko 30.600 kuna bruto, po novome će dobivati oko 2000 kuna više.

Ministri su dobivali otprilike 25.000 kuna bruto mjesečno, zakonskim izmjenama će im plaća biti veća za oko 1500 kuna. Saborski zastupnici koji danas dobivaju oko 20.500 kuna, po novome će imati oko 1300 kuna veću plaću. I na sve te iznose – nemojte zaboraviti – ide 0,5 posto po godini staža.

Veće plaće, po novome, dobivat će svi državni dužnosnici: državni tajnici, suci Ustavnog suda, ravnatelji državnih institucija, pravobranitelji, glavni vatrogasni zapovjednik, glavni državni inspektor, glavni državni revizor, članovi Državnog izbornog povjerenstva i mnogi drugi.


Tagovi: DUžNOSNICI MINISTRI PLAćE PREMIJER VLADA

NEDAVNO OBJAVLJENO