Prelog i Koprivnica jedini u RH prešli 60 posto odvojeno prikupljenog otpada

Objavljeno, 29. srpnja 2023. Zeleno
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Prelog i Koprivnica jedini su hrvatski gradovi koji su lani ispunili zadanu normu od najmanje 60 posto odvojeno prikupljenog otpada.

Prema podacima Ministarstva, Prelog je odvojeno prikupio 66,4 posto otpada, a Koprivnica 60,6 posto. Taj otpad (plastika, papir, staklo, metal, krupni otpad, biootpad i drugo) nije završio na odlagalištu.

Na trećem je mjestu Krk sa stopom od 54,4 posto, a četvrti je Osijek s 51,2 posto, Niti jedan drugi grad nije premašio stopu od 50 posto odvojeno skupljenog otpada. Križevci su na 47,2 posto, a Varaždin na 46,3 posto.

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić kaže kako takav rezultat duguju kvalitetno planiranom i realiziranom programu gospodarenja otpadom kojeg u sinergiji provode gradsko komunalno poduzeće Komunalac i građani koji disciplinirano sortiraju i odlažu otpad.

Gradonačelnik Mišel Jakšić i predsjednica uprave Komunalca Nataša Tetec
Gradonačelnik Mišel Jakšić i direktorica Komunalca Nataša Tetec / Foto: Danica.hr

“Brojne edukativne aktivnosti zadnjih nekoliko godina, pristupačne cijene javne usluge, kao i raspored odvoza otpada daju vidljive rezultate.

Zahvaljujem građanima na prihvaćanju i podršci u nastojanju da Koprivnica bude predvodnik održivog razvoja, zelene tranzicije i stvaranju još bolje budućnosti za sve nas i generacije koje dolaze”, rekao je Jakšić za portal gradonacelnik.hr.

Koprivnica je izgradila novo reciklažno dvorište i modernu kompostanu, a u pripremi je i projekt sortirnice. Nabavili su nova komunalna vozila za odvojeno prikupljanje otpada. Nabavljeno je i podijeljeno čak 8500 žutih spremnika za plastiku.


Tagovi: KOPRIVNICA OTPAD PRELOG

NEDAVNO OBJAVLJENO