SUĐENJA KOJA TRAJU I DESETLJEĆIMA

Tko je glavni krivac što važni pravosudni procesi u Koprivnici odlaze u zastaru

Objavljeno, 04. travnja 2019. Komentari
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Robert Mihaljević

Županijski sud u Varaždinu neki je dan ukinuo oslobađajuću presudu čelniku podravsko-prigorskog SDP-a i naložio novo suđenje zbog optužaba za lažne putne naloge koji su isplaćivani prije 15-ak godina. Suđenje bi trebalo krenuti ispočetka, ali sva je prilika da će slučaj otići u zastaru. Teško je, naime, očekivati da će se sve pravomoćno okončati u preostalih godinu i pol.

U zastaru je nedavno otišao i privatizacijski kriminal u Mesnoj industriji Križevčanka, koji je istragom pokrenut još davne 1997. godine. Prvooptuženi u procesu teškom devet milijuna kuna u međuvremenu je preminuo, a Vrhovni sud nedavno je ostalim okrivljenicima naložio novo suđenje. Uzalud, na početku novog ročišta samo je potvrđeno da je nastupila apsolutna zastara progona. Di su pare? Papala maca.

Što, dakle, reći o pravosuđu koje desetljeće i pol nije u stanju razriješiti slučaj putnih naloga težak 17.000 kuna? Ili o sudstvu i tužiteljstvu koje je dopustilo da za kriminalnu propast nekoć uspješne prigorske mesne industrije i gašenje stotina radnih mjesta nije odgovarao baš nitko? Kad o takvim slučajevima svjedočimo svake godine, nije teško zaključiti kako je ovo društvo u fatalnom problemu za koji ovog časa nema rješenja.

Sjećate li se uopće podravske obiteljske liječnice koja je 2005. godine uhićena zbog sumnje da je podizanjem kredita prevarila stotinjak jamaca, ali i desetke banaka? I njoj se još sudi. Dio optužnice otišao je u zastaru, a lako je moguće da prašina zauvijek prekrije i ostatak pobrojanih ‘grijeha’ lakome doktorice. A megaafera sa zagonetnim uginućem tisuću bikova Podravkine mesne industrije Danica? Izbila je prije više od deset godina, ali pravosudni epilog još se ne nazire.

Što pak reći za suđenje bivšem čelniku koprivničkog Telekomunikacijskog centra kojem se sudilo zbog nekakvih malverzacija iz 1997. godine? Zadnji javni trag koji imamo o tom slučaju je ponovljena nepravomoćna oslobađajuća presuda iz 2017. godine. Kako je sve završilo u žalbenom postupku na Vrhovnom sudu, nismo upoznati. Ali, nije ni važno. Dovoljno je strašna činjenica da se pravosuđe time bavi puna dva desetljeća.

Tračak nade u pravednije društvo ulijevaju tek ekspresno odrađeni sudski procesi protiv novinara i nakladnika koji se zadnjih godina proglašavaju krivima kao na pokretnoj traci. Nema sumnje da su oni glavni posttranzicijski problem Hrvatske.


Tagovi: AFERA DANICA KEšER PRAVOSUDJE ZASTARA

NEDAVNO OBJAVLJENO