ŠTO JE KORIZMA

Pravi smisao korizme: ne budimo papci, već makar malo bolji ljudi

Objavljeno, 27. veljače 2020. Komentari
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Tomislav Stipić
gost komentator

Korizma je milosno vrijeme priprave za najveći kršćanski blagdan, Uskrs. Vjernici u njemu pronalaze trenutke za promišljanje, molitvu, post i dobra djela. Puno puta sam razmišljao što ljudima koji ne vjeruju znači korizma, znači li im išta?

Nerijetko sam susretao ljude koji nisu katolici, a opet su se nečega u korizmi odricali. I nerijetko su ta odricanja bila duhovno prožetija i iskrenija od nekih koji su “oltare lizali” jednom tjedno.

Ne mora čovjek biti vjernik da bi bio dobar čovjek. Nacionalističko – klerikalni narativ u nas usadio nam je u glavu kako samo Hrvati katolici mogu biti ispravni ljudi. Netočno.

Ti koji su se par puta na dan busali u svoja hrvatska i katolička pleća, često su nam prvi oduzimali naše dostojanstvo i njime punili svoje novčanike. Nisu oni, jadni, tada mislili ni na Boga, ni na Hrvatsku. Mislili su – na svoj džep.

Bit korizme nije u odricanju radi odricanja. Njezin smisao poprima oblik tek kad onaj do nas osjeti dobrotu i blizinu. Ne manifestiraju se rezultati korizme uvijek kroz materijalno. Oni se itekako vide i lijepom riječi, pogledom, poljupcem, zašto ne.

U korizmu može zaroniti i pravoslavac, musliman, ateist, crnac, Kinez, gay, transvestit. Korizma nije nešto strano i nešto toliko teško. I nije isključiva i ekskluzivna samo za katolike. Svaki čovjek može ući u svoju nutrinu, preispitati svoje postupke, djela, korake na ovom svijetu.

Svaki čovjek je na svoj način duhovan. To je ono što nas diferencira od životinja. Svatko od nas može napraviti barem jedno dobro djelo, naći neko dijete, obitelj koja je u potrebi, pomoći starici da prijeđe cestu, partneru prići i reći mu “oprosti”.

Ali, to milosno vrijeme korizme ne mora trajati samo 40 dana. Može trajati cijelu godinu.

Korizma nam pokazuje koliko smo svi isti i jednakovrijedni. I bez obzira na sve naše razlike, u nama ljudima uvijek postoji poriv za dobrotom. Stoga, ne budimo papci, budimo makar malo bolji ljudi. To je pravi smisao korizme.


Tagovi: KORIZMA ODRICANJE SMISAO TOMISLAV STIPIć

NEDAVNO OBJAVLJENO