OGRANIČAVA SE BROJ KUPACA

Požurite kupiti darove! Nove mjere za centre već do kraja tjedna

Objavljeno, 09. prosinca 2020. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ARHIVA
AUTOR
Redakcijski tekst

Pripremaju se nova pravila za rad trgovačkih centara, a zbog njih se očekuju redovi i čekanja na predblagdanski shopping.

Nove epidemiološke mjere za shopping centre trebale bi stupiti na snagu do kraja ovog tjedna. Jutarnji otkriva kako bi se u centrima, umjesto dosadašnja četiri, za svakog kupca trebalo osigurati 20 četvornih metara.

Portal doznaje kako će se brojati kupci koji ulaze u shopping centar. Kad se popuni 85 posto dopuštenog broja po kvadratima, centar će se zatvoriti, a drugi kupci će morati čekati ispred.

Dokument je navodno već u pripremi i uskoro će biti usvojen. Trgovine će biti podijeljene po kategorijama i veličini te će biti jasno propisano koliko kupaca mogu odjednom primiti.

Iz epidemioloških krugova pak može se čuti i kako se ozbiljno razmišlja o zatvaranju centara nakon što prođe predblagdanski shopping. Navodno se čeka što će učiniti Njemačka i druge zemlje.

Ugledni znanstvenici iz Njemačke, primjerice, uputili su apel kancelarki Angeli Merkel da već 24. prosinca zatvori sve shopping centre i trgovine osim nužnih (ljekarne, pekarnice, prehrana…).

Predlažu da centri budu zatvoreni od Badnjaka do najmanje 10. siječnja, s mogućnošću produženja ako se epidemiološko stanje ne popravi.

Šef Nacionalnog stožera Davor Božinović otkrio je u srijedu kako će odluka o mjerama za trgovine stupiti na snagu u subotu, a trajat će do 10. siječnja.

Ako se epidemiološka situacija dodatno pogorša ili broj zaraženih i umrli ne bude padao, moguće je da se trgovački centri i zatvore. No, to je samo hipotetska mogućnost.

Odluka će se usvojiti danas, a predviđa se razvrstavanje prodavaonica i trgovačkih centara prema površini prodajnog prostora.

Tako će u malim dućanima do 10 kvadrata moći biti sam jedan kupac. U trgovinama od 100 kvadrata, primjerice, istodobno će moći biti 10 kupaca, a u onima od 200 četvornih metara može biti 16 kupaca.

Za supermarkete površine 2000 kvadrata vrijedi pravilo o 20 kvadrata po kupcu, odnosno najviše 100 kupaca. Za velike shopping centre propisano je da po svakom kupcu mora biti 16 kvadrata površine.

Kupci će se brojati, pa će se dućani i centri zatvarati kad se dosegne 85 do 90 posto dopuštenog broja kupaca. Ostali će morati čekati ispred trgovina.


Tagovi: MJERE SHOPPING CENTAR TRGOVINE

NEDAVNO OBJAVLJENO