ZAVRŠNA BITKA ZA TVIN

Poznatu tvrtku žele kupiti bivši direktor i njemačka tvrtka. Kome će otići?

Objavljeno, 29. ožujka 2021. Financijer
# Foto: VIROVITIČKO-PODRAVSKA ŽUPANIJA / Pogon tvrtke Tvin Virovitica
AUTOR
Robert Mihaljević

Uprava, Nadzorni odbor, čelnici sindikata i udruge malih dioničara tvornice namještaja Tvin pozvali su sve udjelničare tvrtke, njih oko tisuću, da udjele ne prodaju za manje od 716 kuna.

Iz Tvina otkrivaju kako tu cijenu za preuzimanje svakog udjela u kompaniji nudi grupacija taljanskih društava Gianbatiste Bersanellija. Počeli su pregovori i s njemačkim proizvođačem namještaja 3S Franken mobel GmbH koji nudi 735 kuna po udjelu

“3S Franken mobel GmbH je partner Tvina i proizvođač namještaja s godišnjom dobiti od devet milijuna eura”, navodi se u otvorenom pozivu.

Slamić, Radaković, Kovačev

“Određeni pojedinci žele naštetiti Tvinu, a na svoju korist zlonamjerno manipuliraju udjeličarima s navodom da ako se udjeli ne prodaju odmah po bilo kojoj cijeni da kasnije neće dobiti nikakvu naknadu”, upozoravaju iz Tvina.

Oni, na koncu. još jednom pozivaju udjelničare, mahom radnike, da ne prodaju svoje udjele po cijeni nižoj od 716 kuna. Time je kulminirala bitka za preuzimanje poznate virovitičke tvornice namještaja koja je nekoć surađivala i sa švedskom Ikeom.

S jedne su strane radnici i mali dioničari koje podupiru uprava i NO, a s druge bivši direktor Ivan Slamić, nekadašnji šef NO-a Petar Radaković i njihov partner Mirko Kovačev, inače voditelj uprave Hrvatskih šuma u Koprivnici.

Slamić, Radaković i Kovačev s partnerima osnovali su poduzeće Tvin grupa koje ima udjele u virovitičkoj tvrtki. Tvin grupa je prije nekoliko godina bila nezakonito preuzela 41 posto udjela u poduzeću, ali nakon političke bure i tužbe Trgovački je sud tu odluku poništio.

Radi oko 500 ljudi

Nakon presude 2019. godine skupština društva smijenila je Slamića i Radakovića te Kovačeva koji je bio član NO-a. Danas Tvinom upravljaju Zdravko Vorkapić kao predsjednik uprave i David Jakovljević kao prokurist. Na čelu NO-a je Natalija Havidić, inače dužnosnica u Vladi.

Vlasničke udjele u virovitičkom Tvinu imaju i Grad Virovitica, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje te Centar za restrukturiranje i prodaju.

Nekoć uspješna tvrtka u zlatnim je vremenima zapošljavala oko 1800 radnika, a danas ih, prema neslužbenim informacijama, ima jedva 500-tinjak. Strateški partner zbog toga je jedini spas.

Hoće li to biti bivši direktor Slamić sa svojim kompanjonima ili njemački proizvođač namještaja – ostaje za vidjeti.


Tagovi: IVAN SLAMIć PREUZIMANJE RADNICI TVIN UDJELI VIROVITICA

NEDAVNO OBJAVLJENO