Poznato je tko će i za koliko graditi novi znanstveni centar u Koprivnici

Objavljeno, 03. lipnja 2024. Vijesti
# Foto: M PLAN / Idejno rješenje uređenja Kampusa u Koprivnici
AUTOR
Robert Mihaljević

Poznato je koliko će stajati i tko će graditi novi znanstveno-istraživački park Sveučilišta Sjever u Koprivnici.

Prema procjeni Grada, riječ je o projektu vrijednom 4,67 milijuna eura (bez pdv-a) koji se financira europskim novcem iz ITU mehanizma za Koprivnicu. Projekt uključuje brownfield investiciju, kojom će se rekonstruirati i obnoviti dvije zapuštene zgrade na prostoru bivšeg kompleksa vojarne.

Na javni natječaj stigle su dvije ponude. Križevački Radnik ponudio je radove za 5,54 milijuna eura, što je 19 posto više od procijenjenih troškova, pa je njegova ponuda odbačena.

Bez opreme

Na koncu je odlučeno da se prihvati ponuda čakovečke građevinske tvrtke Gradis koja je iznosila 4,28 milijuna eura, što je 8 posto manje od planiranog iznosa. S pdv-om radovi će stajati 5,35 milijuna eura.

Natječajem su se tražili projekti i izvođenje radova, ali bez nabave opreme, koja će biti predmet posebnog natječaja. Rok za projektiranje i rekonstrukciju dvije zgrade od potpisivanja ugovora s najpovoljnijim ponuditeljem je 16 mjeseci.

U sklopu projekta uredit će se i okoliš zgrada na prostoru Kampusa, odnosno Sveučilišta Sjever. Zgrade su dio kompleksa bivše vojarne, a rekonstrukcijom ukupne neto površine od 4300 kvadrata omogućit će se novi javni i inkluzivni sadržaji.

Jedna je stara zgrada s prizemljem i katom s tavanskim prostorom. Građena je 1980. i u njoj je bila vojnosanitetska ambulanta, a sve prema uvjetima i potrebama bivše JNA. Rekonstrukcija i prenamjena te zgrade izvest će se u svrhu formiranja prostora za potrebe rektorata i zajedničkih službi Sveučilišta.

Nulta emisija

Druga zgrada sastoji se od tri etaže s tavanskim prostorom ispod dvostrešnog krova. Građena je 1978. i u njoj su bile smještene spavaonice i ostale pomoćne prostorije. U toj zgradi bit će novi prostor za obavljanje znanstvenoistraživačke djelatnosti Sveučilišta.

I to u području tehničkih znanosti: logistike, održive mobilnosti i ambalaže. “Kompleks Kampus planira se u konačnici kao kompleks u konceptu nulte emisije ugljičnog dioksida”, navodi se u projektnom zadatku.

Nakon što su otvorene ponude te odabran čakovečki Gradis, ovaj bi se mjesec trebao potpisati i ugovor. Kako otad teče rok od 16 mjeseci, zgrade bi trebale biti obnovljene najkasnije do prosinca iduće godine.


Tagovi: GRADIS ITU RADNIK KRIZEVCI SVEUCILISTE SJEVER VOJARNA ZNANSTVENI PARK

NEDAVNO OBJAVLJENO