Poznato je kad će biti dovršen novi most na Dravi težak 4000 tona

Objavljeno, 02. lipnja 2023. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Most na Dravi kod Botova
AUTOR
Redakcijski tekst

Gradnja drugoga kolosijeka pruge u Podravini u punom je zamahu, ali bilo je kašnjenja i neće biti dovršena u ugovorenom roku

Ugovor za izvođenje radova potpisan je 12. ožujka 2020.  s tvrtkom Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A. S. iz Turske. Radovi bi trebali biti dovršeni do kraja iduće godine. Cijeli je projekt vrijedan oko 410 milijuna eura s pdv-om (više od tri milijarde kuna) i skuplji je od Pelješkog mosta.

Željeznički most na Dravi kod Botova među najzahtjevnijim je od ukupno 30-ak novih građevina na više od 42 kilometra pruge, navodi HRT u reportaži s gradilišta mosta.

Most će biti postavljen u listopadu ove godine te će spojiti lijevu i desnu obalu Drave. Konstrukcija teška 4000 tona sklapa se na obali, i to pod posebnim šatorom zbog vremenskih uvjeta, ali i zaštite prirode – štiti od širenja boje i štetnih plinova jer filtrira zrak.

Na cijeloj je trasi pruge od Križevaca do Botova oko 300 radnika Cengiza. HRT otkriva kako za otprilike dva tjedna slijedi takozvano pogurivanje metalne konstrukcije mosta preko Drave do prvoga armiranobetonskog stupa u Dravi.

Zbog nepredviđenih okolnosti – pandemije, rata u Ukrajini, poremećaja u nabavi materijala – rok za izvođenje radova i dovršetak cijele megainvesticije pomaknut je na kraj iduće godine.


Tagovi: CENGIZ DRAVA DRUGI KOLOSIJEK MOST PRUGA

NEDAVNO OBJAVLJENO