Poznati trgovački lanac osuđen jer je kupce varao akcijskim cijenama

Objavljeno, 30. travnja 2024. Vijesti
# Foto: PLODINE / ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Veliki domaći trgovačkio lanac i direktor nabave proglašeni su krivima i kažnjeni jer su varali kupce lažnim akcijskim cijenama.

Inspektori su u hipermarketu Plodina u Metikoševoj ulici u Zagrebu te na internetskim stranicama tvrtke potkraj rujna lani utvrdili kako je trgovački lanac “koristio nepoštenu, odnosno zavaravajuću poslovnu praksu, zabranjenu odredbama Zakona o zaštiti potrošača”.

Riječ je netočnim informacijama tijekom oglašavanja pogodnosti u odnosu na cijenu sira Gouda jer je prikazano kako je on s popustom od 36 posto te mu je cijena 5,49 eura, a prije je bila 8,69 eura. No, redovna cijena iznosila je 6,49 eura, što znači da je cijena bila niža samo 15 posto.

Za rižu dugo zrno Scotti pisalo je da je na popustu od 42 posto te je nova cijena 2,29 eura, a prije je bila 3,98 eura. No, cijena je u redovnoj prodaji iznosila 2,29 eura, pa popusta uopće nema.

U Plodinama su se branili kako su kataloge tiskali 10-ak dana prije primjene, a u međuvremenu je bila stupila na snagu Vladina odluka o ograničavanju cijena proizvoda.

“Zbog toga su redovne cijene za navedene proizvode bile iskazane u razini onih prije primjene mjera ograničavanja cijena”, rekli su u trgovačkom lancu.

Sutkinja je odbacila njihovu obranu, a prihvatila iskaze državne inspektorice koja je bila u hipermakretu te šefice dućana.

“Za okrivljenike sud nije našao olakotnih okolnosti, dok je kao otegotno uzeta u obzir sklonost okrivljenika protupravnim oblicima ponašanja koja se očituje u činjenici da su dosad višekratno pravomoćno prekršajno osuđivani”, naglasila je sutkinja ovih dana u presudi.

Plodine i direktor moraju platiti po 1330 eura kazne i po 133 eura troškova postupka. Presuda je nepravomoćna i na nju se mogu žaliti.


Tagovi: AKCIJA CIJENE KUPCI NEPOšTENA PRAKSA PLODINE POPUST PRESUDA VARAO

NEDAVNO OBJAVLJENO