Poznati trgovački lanac digao plaće za 400 eura!

Objavljeno, 17. travnja 2024. Naše priče
# Foto: IKEA / ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Skandinavski divovi koji prodaju namještaj i kućne potrepštine ostvarili su protekle godine snažan poslovni rast na tržištu Hrvatske.

Švedska Ikea imala je lani 153 milijuna eura prihoda uz rast od čak 31 posto. Neto dobit iznosila je 4,4 milijuna eura, što je gotovo 37 posto više nego godinu ranije.

Prodajne rezultate i profitabilnost pratile su i plaće te zaposlenost. Ikea je lani imala 562 radnika, što je 65 više nego predlani. Neto plaća iznosila je oko 1640 eura, što je više za 20 posto (godinu ranije bila je oko 1370 eura).

Danski lanac

No, Ikea Hrvatska i ove je godine plaće digla u prosjeku za 16 posto. To znači kako je prosječna neto plaća u toj kompaniji ovog trena, prema našoj procjeni, gotovo 1800 eura.

U godinu dana, tako, plaća u Ikei narasla je za više od 400 eura, odnosno za otprilike 36 posto.

Danski lanac trgovina namještajem Jysk imao je prošle godine 114 milijuna eura prihoda uz rast od 19 posto. Profit je iznosio 13 milijuna eura, što je gotovo devet posto više.

Jysk je lani imao 535 zaposlenih, što je 50-ak više nego predlani. Prosječna neto plaća prošle je godine iznosila oko 1200 eura, što je 100-tinjak eura više nego prethodne godine.

Danski div poznat je po tome što isplaćuje bonuse u skladu s povećanjem prodaje, a visina bonusa nema ograničenja. Najuspješnije trgovine JYSK u Hrvatskoj lani su bile u Zadru, Splitu Sirobuje i City Mallu u Puli.

Razlike u cijeni

Najuspješnija trgovina s najvećim godišnjim bonusima po zaposleniku bila je JYSK trgovina u Sirobuji, gdje je svakom zaposleniku (ima ih 15-ak) isplaćen bonus od gotovo 3600 eura.

Tvrtka Jysk radnicima isplatila visoki bonus
Foto: JYSK / ILUSTRACIJA

Ikea se lani u Hrvatskoj našla na udaru kritika zbog ogromnih razlika u cijeni u regiji jer se ispostavilo da su mnogi proizvodi u Hrvatskoj osjetno skuplji nego u drugim zemljama. Zato su ove godine odlučili sniziti cijene za više od 46 posto svih proizvoda.

“Tijekom ove godine Ikea Hrvatska smanjit će cijene 4440 proizvoda za prosječno 12 posto. Neki od najpristupačnijih proizvoda doživjet će dugoročna sniženja cijena do 30 posto, a najomiljenije obitelji proizvoda, kao što su Besta i Pax, imat će 15 posto nižu cijenu”, najavili su u Ikei.


Tagovi: 2023 DOBIT IKEA JYSK PLAćE PRIHODI

NEDAVNO OBJAVLJENO