Poznati odvjetnik optužen da je 4 klijentice oštetio za više od 21 milijun kn

Objavljeno, 10. kolovoza 2022. Crna kronika
# Foto: GRAD ZAGREB / Vila Werner na Tuškancu
AUTOR
Redakcijski tekst

Državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 75-godišnjeg odvjetnika Seada Tabakovića kojeg se tereti za poznati slučaj u kojem je od svoje klijentice na prijevaru zamalo oteo velebnu vilu u Zagrebu.

Vlasnica vile, povratnica iz Kanade Gabrijela Kamatnik, progovorila je o tome još 2018. te optužila odvjetnika da joj želi oteti vilu Werner na zagrebačkom Tuškancu. Gospođa Kamatnik završila je u staračkom domu, a klupko se počelo odmatati nakon policijske istrage.

Odvjetniku se stavlja na teret da je od 15. studenog 2012. do listopada 2018. u Zagrebu kao zastupnik klijentice Kamatnik (72) oštetio je za iznos od 20,77 milijuna kuna. Bio je odvjetnik opunomoćen za poduzimanje različitih pravnih radnji u ime klijentice te je poduzimao pravne radnje bez znanja te protivno njezinoj volji i interesima.

Uknjižba prava vlasništva

Osim toga, od 23. studenog 2015. do 13. lipnja 2018. neistinito joj je predočio niz činjenica kako bi je uvjerio da s njim sklopi predugovor, a kasnije i ugovor o kupoprodaji nekretnine.

“Nakon što mu je oštećenica povjerovala, s njom je sklopio predugovor te ugovor o kupoprodaji nekretnine, u kojima je neistinito naveo kako je oštećenici isplatio kaparu i kupoprodajnu cijenu, iako joj novac nije isplatio.

Okrivljenik je potom, tereti ga se, zatražio uknjižbu prava vlasništva na nekretnini i pritom sudu priložio neistinitu tabularnu izjavu kojom oštećenica (72) odobrava uknjižbu prava vlasništva, no u opisanoj nakani nije uspio”, ističe se u optužnici.

Osim toga, stavlja mu se na teret da je od prosinca 2016. do srpnja 2017. u Zagrebu; kao odvjetnik opunomoćen za zastupanje druge oštećenice (64) u ostavinskom postupku; postupio u nakani da se znatno materijalno okoristi odnosno propustio je svoje dugovanje prema pokojnom suprugu oštećenice prijaviti u ostavinsku masu te ju je na taj način oštetio za iznos od 8.333,33 eura.

Sklapanje nagodbe

Tereti ga se i da je od 15. prosinca 2016. do 3. srpnja 2017. u Zagrebu; u nakani da se znatno nepripadno materijalno okoristi; tražio od iste oštećenice žurnu pozajmicu i neistinito predočio da će novac brzo vratiti. Okrivljenik je oštećenici predočio niz činjenica kako bi je uvjerio da mu preda sav ušteđeni novac, čemu je ona povjerovala i predala mu ukupan iznos od 40.000 eura koji je okrivljenik zadržao za sebe.

Na koncu, tereti ga se i da je od listopada 2009. do veljače 2016. u Zagrebu trećoj oštećenici (62) neistinito predočio da će, u njezino ime i u ime još jedne oštećenice (34), sklopiti nagodbu u parničnim sporovima. Tereti ga se da je zatražio od oštećenice (62) isplatu avansa u iznosu od 14.000 eura, iako je znao da neće sklopiti nagodbu.

Nakon toga je nastavio uvjeravati obje oštećenice da je sklapanje nagodbe u tijeku, iako nije poduzeo ništa kako bi do nje došlo. Okrivljenik je, tereti ga se, na opisani način oštetio obje oštećenice za iznos ne manji od 105.000 kuna, zaključuje tužiteljstvo.


Tagovi: ODVJETNIK PREVARA SEAD TABAKOVIć VILA WERNER ZAGREB

NEDAVNO OBJAVLJENO