ŠEF ŽUPANIJSKOG HDZ-A DOBIO OZBILJNOG IZAZIVAČA

Poznati odvjetnik bit će kandidat za novog čelnika HDZ-a i župana

Objavljeno, 08. ožujka 2020. Naše priče
# Foto: Robert Mihaljević / Živko Zrilić i Krešo Papac otvoreno su se 2004. suprotstavili Ivi Sanaderu koji je bio na vrhuncu moći
AUTOR
Robert Mihaljević

Šef županijskog HDZ-a Darko Sobota ipak će imati protukandidata na unutarstranačkim izborima koji će se održati početkom travnja.

Kako u nedjelju neslužbeno doznajemo, svoju kandidaturu u prostorijama stranke u Vargovićevoj ulici u Koprivnici predao je poznati odvjetnik Krešimir Papac. Čini se kako će u utrku za županijskog predsjednika HDZ-a samo on i Sobota.

“Da, predao sam kandidaturu u petak”, potvrdio nam je poslijepodne sam Papac, ali zasad nije želio detaljnije govoriti o tome.

On sad mora prikupiti 165 potpisa (tri posto članova) i potom se na izborima suočiti s protukandidatom prema modelu jedan član – jedan glas. HDZ u županiji ima oko 5500 članova s pravom glasa, ali izlaznost bi mogla biti manja od 50 posto.

ZRILIĆ I PAPAC

Krešo Papac 90-ih je bio načelnik Policijske uprave u Koprivnici, a kasnije je otvorio odvjetnički ured. Na prošlim lokalnim izborima 2017. godine kandidirao se za gradonačelnika Koprivnice i u drugom krugu osvojio gotovo 40 posto glasova, što je najbolji HDZ-ov rezultat u Koprivnici u povijesti.

Papac je tijekom 2004. godine kratko bio predsjednik koprivničkog HDZ-a i za to se vrijeme veže vrlo zanimljiva priča. Bila su to iznimno turbulentna vremena u kojima su Papac i njegov tadašnji kolega, šef županijskog HDZ-a Živko Zrilić pokazali da imaju kičmu.

Oni su, naime, premoćno pobijedili svoje protukandidate na redovnim stranačkim konvencijama, ali odmah su upali u nevolje jer su ih lokalni HDZ-ovci predvođeni tada moćnom Glavaševom prijateljicom Marom Barezom optužili da su Pašalićevi ljudi.

Tadašnji šef stranke i premijer bio je Ivo Sanader koji je upravo Glavašu mogao zahvaliti pobjedu protiv protukandidata Ivića Pašalića. Zato je Bareza preko Glavaša uspjela kod Sanadera izlobirati promjene u lokalnom HDZ-u u Koprivnici.

PAŠALIĆEV ČOVJEK

Godina je 2004. i Sanader je na vrhuncu moći. Kao takav, zatražio je od Zrilića da iz HDZ-a isključe Pašalićeva čovjeka Damira Felaka i Krešu Papca, a da u županijsko predsjedništvo kooptiraju Barezu i Ivanu Sučec-Trakoštanec, saborsku zastupnicu.

Papac i Zrilić to nisu htjeli provesti, pa ih je Sanader smijenio i suspendirao. Priča se kako je Zrilić Sanaderu na burnom sastanku rekao da ne može kršiti stranački satut, na što mu je Sanader odgovorio: “J… te statut, ja sam ovdje statut”!

“Ako ne budemo poštovali statut, i stranku i državu pretvaramo u Kolo gorskih tića“, replicirao je Zrilić Sanaderu aludirajući na Čarugine hajduke.

To je bio Zrilićev i Papčev kraj. Kasnije su Sanaderovom voljom za nove čelnike županijskog i gradskog HDZ-a imenovani vlasnik KTC-a Ivan Katavić i tadašnji član uprave Podravke Damir Polančec.

No, ni taj dvojac nije se dobro proveo. Katavić je vrlo brzo dao ostavku na tu dužnost, a Polančec je kasnije postao potpredsjednik Vlade. No, zbog afera i uhićenja izbačen je iz stranke.

STRAH OD OSMRTNICE

Katavić je pak lani je razgovoru za Podravski list o razlozima ostavke rekao i ovo: “Kad bih danas otvoreno pričao o stvarima koje sam proživljavao, možda bi se sutra pojavila moja osmrtnica. Jesam za počastiti, ali nisam za to da mi netko odredi što, kako i koliko”.

Premda je Darko Sobota otvoreno među prvima podržao šefa stranke Andreja Plenkovića koji ide po novi mandat, dobro upućeni stranački insajderi tvrde kako je Papac vrlo ozbiljan protukandidat. Štoviše, i pritajeni favorit.

“Krešo može biti novi koprivničko-križevački župan, dožupan Sobota ne može. I to je svima jasno”, uvjeren je istaknuti član županijskog HDZ-a s kojim smo u nedjelju razgovarali o njegovoj kandidaturi.

Da Papac doista ima ambiciju kandidirati se za župana, potvrdilo nam je tijekom nedjelje više članova koji ga podupiru u kandidaturi.


Tagovi: HDZ KREšIMIR PAPAC ZUPAN

NEDAVNO OBJAVLJENO