Lijek protiv Covida može izazvati smrt ako se koristi s drugim lijekovima

Objavljeno, 21. ožujka 2024. Zdravlje
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA / Footgrafija je ilustrativna i nema baš nikakve veze s događajem iz teksta
AUTOR
Robert Mihaljević

Pfizer je u suradnji s Agencijom za lijekove uputio pismo zdravstvenim radnicima s podsjetnikom na ozbiljne interakcije poznatog lijeka Paxlovid s drugim lijekovima.

Lijek Paxlovid je indiciran za liječenje Covida u odraslih osoba kojima nije potrebna nadomjesna terapija kisikom i koji imaju povećan rizik od razvoja teškog oblika te bolesti.

Pokazalo se kako istodobna primjena Paxlovida s određenim imunosupresivima, poput inhibitora kalcineurina (ciklosporin, takrolimus) i mTOR inhibitora (everolimus, sirolimus), može dovesti do životno ugrožavajućih i fatalnih reakcija zbog farmakokinetskih interakcija.

Zbog rizika od ozbiljnih interakcija, istodobna primjena lijeka Paxlovid s navedenim imunosupresivima može se uzeti u obzir samo ako je moguće pomno i redovito pratiti serumske koncentracije imunosupresiva.

Inače, imunosupresivi su lijekovi koji potiskuju ili smanjuju snagu imunološkog sustava tijela. Neki se koriste kako bi tijelo imalo manju vjerojatnost odbacivanja transplantiranog organa, a drugi se često koriste za liječenje autoimunih poremećaja, kao što su lupus, psorijaza i reumatoidni artritis.

Praćenje treba provoditi ne samo tijekom istodobne primjene imunosupresiva s lijekom Paxlovid, nego i nakon liječenja. Liječnici se trebaju savjetovati s multidisciplinarnom skupinom specijalista kako bi mogli nadzirati i pratiti složenu primjenu ovih lijekova kada se uzimaju istodobno.

Prije početka primjene lijeka Paxlovid, liječnici trebaju pažljivo procijeniti potencijalne koristi liječenja ovim lijekom u odnosu na ozbiljne rizike ako se interakcije lijekova ne kontroliraju na odgovarajući način.

Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje.


Tagovi: COVID LIJEK PAXLOVID PFIZER

NEDAVNO OBJAVLJENO