POSLANO UPOZORENJE LIJEČNICIMA

Poznati lijek protiv bolova i visoke temperature oštećuje jetru

Objavljeno, 15. prosinca 2020. Zdravlje
# Foto: ILUSTRACIJA / Footgrafija nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Prijavljeni su slučajevi oštećenja jetre uzrokovanih lijekovima koji koriste djelatnu tvar metamizol, priopćila je u utorak Hrvatska agencija za lijekove (Halmed).

Riječ je o poznatim jakim lijekovima protiv bolova i visoke temperature čiji su nositelji odobrenja u Hrvatskoj Pliva koja proizvodi Analgin i Alkaloid koji isporučuje Alkagin.

Pliva i Alkaloid u suradnji s Halmedom i Europskom agencijom za lijekove obavijestili su danas sve zdravstvene djelatnike kako su prijavljeni slučajevi oštećenja jetre zbog korištenja tih lijekova.

PRIJAVA SUMNJI NA NUSPOJAVE

“Zbog nedavno zaprimljenih novih informacija o oštećenju jetre u bolesnika liječenih metamizolom, provedena je ocjena svih dostupnih podataka o hepatotoksičnosti metamizola.

Tijekom provođenja ocjene, Povjerenstvo za ocjenu rizika pri Europskoj agenciji za lijekove uzelo je u obzir informacije iz svih dostupnih izvora, uključujući prijave sumnji na nuspojave te rezultate ispitivanja objavljene u znanstvenoj literaturi.

Uočeno je da su nastala oštećenja jetre uglavnom hepatocelularnog tipa, s početkom pojavljivanja u vremenskom razdoblju od nekoliko dana do nekoliko mjeseci nakon početka liječenja.

Znakovi i simptomi su uključivali povišene vrijednosti jetrenih enzima u serumu, sa ili bez žutice, često u kontekstu drugih reakcija preosjetljivosti na lijek (primjerice osip na koži, krvne diskrazije, vrućica i eozinofilija) ili popraćene značajkama autoimunog hepatitisa.

U nekih je bolesnika ponovno došlo do oštećenja jetre nakon ponovne primjene lijeka.

OBRATITI PAŽNJU NA SIMPTOME

Temeljem iskustva primjene lijeka nakon stavljanja u promet tijekom više od 100 godina i široke izloženosti bolesnika metamizolu, smatra se da je učestalost oštećenja jetre uzrokovanog metamizolom vrlo rijetka, iako se incidencija ne može točno odrediti.

Ključno je rano prepoznavanje potencijalnog oštećenja jetre povezano s primjenom metamizola. Bolesnike treba educirati da obrate pažnju na simptome te ih potaknuti na prekid primjene metamizola i posjet liječniku.

Zdravstvenim se radnicima savjetuje provođenje procjene i praćenja jetrene funkcije u bolesnika koji pokazuju znakove i simptome bilo kakvog oštećenja jetre”, navodi se u obavijesti Plive i Alkaloida.

Pismo Plive i Alkaloida zdravstvenim radnicima možete pročitati ovdje:


Tagovi: ALKALOID ANALGIN JETRA LIJEK PLIVA

NEDAVNO OBJAVLJENO