OVO SVAKAKO VRIJEDI PROČITATI

Poznati liječnik izračunao kolike su vam šanse da dobijete koronavirus

Objavljeno, 26. veljače 2020. Zdravlje
# Foto: BOLNICA / ILUSTRACIJA / Opća bolnica u Koprivnici
AUTOR
Robert Mihaljević

Dr. Igor Berecki detaljno je objasnio kolike su šanse da dobijete koronavirus i umrete od njega. On je obradio originalni tekst kojega je napisao prof. dr. Igor Štagljar.

Berecki je liječnik odjela intentzivnog liječenja na pedijatriji osječkog KBC-a, a njegovi duhoviti., lucidni i nadasve stručni komentari već godinama izazivaju veliku pozornost.

Evo, dakle, što je dr. Štagljar napisao, a dr. Berecki obradio o virusu koji sije paniku i po Hrvatskoj.

AKO SE INFICIRATE

“Ako ste stariji od 80 godina, a zaraženi ste coronavirusom, šansa da umrete je 14.8 posto. Što implicira da će 85.2 posto ljudi starijih od 80 godina ozdraviti.

Ako ste stari između 50-60 godina, imate 1.3 posto šanse umrijeti ako ste, ne daj Bože, zaraženi virusom. Za mlađe od 40, šansa je 0.2 posto. Dakle, 99.8 posto mlađih od 40 godina koji se zaraze, će ozdraviti.

Ali, ovdje je caka: to je samo AKO se inficirate coronavirusom! A šansa da se zarazite je, na temelju skoro tri mjeseca epidemije na samom izvoru zaraze, u kineskom gradu Wuhanu, samo 0.7 posto.

Dakle, sve da živite u središtu izvora infekcije (a ne u Hrvatskoj), šansa da virusa nikada vidjeti nećete iznosila bi 99.3 posto.

Tek na tih 0,7 posto idu oni gornji postotci o smrtnosti, pa tako vrijedi sljedeće, da danas živite u središtu Wuhana:

NE ŽIVITE U WUHANU

Ako imate 85 godina, imate 0.7 posto šanse uopće pokupiti virus, a ako ga pokupite, imate još 14.8 posto šanse umrijeti od njega, odnosno ukupno imate 0.103 posto šanse umrijeti od tog virusa. To znači da imate 99.897 posto šanse NE UMRIJETI od tog virusa.

Za jednog 45-godišnjaka, te dvije šanse pomnožene iznose 0.0028 posto da će ih corona virus ubiti. A 99.9972 posto da neće.

Za jednog 35-godišnjaka vjerojatnost da će umrijeti od ovog virusa je 0.0014 posto. A da neće umrijeti je 99.9986 posto.

S time da uopće ne živite u središtu Wuhana, zar ne?”, napisao je dr. Igor Berecki u svojem stilu: točno, precizno, duhovito, stručno.

Pa vi i dalje paničarite zbog koronavirusa i pustošite ljekarne i trgovačke centre.


Tagovi: DR IGOR BERECKI KORONAVIRUS OBOLJELI VIRUS

NEDAVNO OBJAVLJENO