IZREČENA MINIMALNA KAZNA

Poznati lanac i direktor osuđeni jer radnice nisu puštali na godišnji

Objavljeno, 22. rujna 2020. Financijer
# Foto: FACEBOOK / Trgostil ima oko 500 radnika
AUTOR
Robert Mihaljević

Trgovački lanac i njegov direktor završili su na sudu jer nekim radnicama nisu omogućavali da iskoriste sav godišnji odmor, niti su im dopuštali da dobiju dva tjedna u komadu.

Riječ je o zagorskom lancu Trgostil iz Donje Stubice koji ima oko 500 zaposlenih i oko 130 prodavaonica, a u vlasništvu je Čakovečkih mlinova.

Inspektorat je podnio prijavu protiv Trgostila navodeći kako dio radnica nije mogao iskoristiti u prosjeku desetak dana godišnjeg tijekom 2018., niti otići na godišnji dva tjedna, što je zakonom propisano kao obvezno.

Osim toga, kako stoji u nepravomoćnoj presudi Općinskog suda, jedna je radnica lani iskoristila samo četiri dana godišnjeg, druga pet, a treća devet dana, i to u dva navrata.

PLAĆA 3700 KUNA NETO

Sud ih je proglasio krivima: tvrtki je odrezao 30.000 kuna, a direktoru 3000 kuna kazne. Kazne su mnog niže od zakonskog minimuma za takav prekršaj.

“Pri odluci o kazni sud je vodio računa da je u tijeku pandemije koronavirusa poslovanje svih tvrtki otežano radi smanjenih prihoda.

Zato je izrekao kazne znatno ispod propisanog minimuma i odredio najdulji
mogući rok za plaćanje, kako ne bi bilo dovedeno u pitanje obavljanje djelatnosti i isplata plaća radnicima“, navodi se u presudi.

Inače, Trgostil je dio Narodnog trgovačkog lanca. Lani je ostvario 295 milijuna kuna prihoda i blizu tri milijuna kuna neto dobiti. Radnici u prosjeku zarađuju 3700 kuna neto.


Tagovi: GODIšNJI KAZNE TRGOSTIL

NEDAVNO OBJAVLJENO