ZLOČIN U GRUBORIMA

Koprivnički branitelj pravomoćno oslobođen za ubojstva srpskih civila

Objavljeno, 04. listopada 2019. Vijesti
# Foto: ALJAZEERA screenshot / Frano Drljo i Božo Krajina
AUTOR
Robert Mihaljević

Vrhovni sud RH potvrdio je presudu kojom su su bivši pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko Frano Drljo i branitelj iz Koprivnice Božo Krajina oslobođeni optužbe za ratni zločin u selu Grubori.

Specijalce iz ATJ Lučko teretilo se za ubojstva šestero srpskih civila u akciji čišćenja terena nakon Oluje. Drlju se teretilo da je osobno ubijao civile te da nije spriječio ostale pripadnike postrojbe u ubojstvima, a Krajinu se teretilo po zapovjednoj odgovornosti, piše Jutarnji.

Treći optuženik Igor Beneta pronađen je u travnju obješen na stablo u šumarku 15-ak kilometara od Grubora. Njegova supruga podnijela je kaznenu prijavu zbog sumnje u otmicu, ali nakon povedene istrage službena policijska verzija bila je – smrt vješanjem.

Svjedočio i Golčić

Tijekom suđenja Drlji i Krajini za ratni zločin u Gruborima svjedočio je i bivši pripadnik ATJ Lučko iz Koprivnice Ivica Golčić. On je rekao da o tim događajima ne zna ništa jer nije bio tamo u vrijeme kad su se dogodili zločini.

Obrazlažući nepravomoćnu oslobađajuću presudu, sudac Ivan Turudić rekao je kako nije dokazana odgovornost optuženih. No, to ne znači, kaže, da se zločin nije dogodio.

“Nesporna je činjenica da je u Gruborima počinjen grozomoran ratni zločin, da su na bestijalan način ubijeni ljudi koji se nisu mogli braniti”, zaključio je Turudić tijekom suđenja.

Drljo i Krajina pravomoćno su, dakle, oslobođeni, ali i dalje se ne zna tko je pobio šestero srpskih civila u Gruborima. Zločin je, tako, ostao bez kazne.


Tagovi: BOžO KRAJINA GRUBORI

NEDAVNO OBJAVLJENO