NEPOŠTENA TRGOVAČKA PRAKSA

Poznati hrvatski trgovački lanac mora platiti čak milijun kuna kazne

Objavljeno, 22. veljače 2020. Financijer
# Foto: ILUSTRACIJA / ARHIVA
AUTOR
Robert Mihaljević

Upravni sud potvrdio rješenje kojim je trgovačkom divu Plodine izrečena kazna od čak milijun kuna zbog nametanja nepoštenih trgovačkih praksi.

Kako je priopćila Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, riječ je o prvoj sudskoj odluci u Hrvatskoj u području zabrane nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

Osim Plodina, Agencija je nedavno izrekla kazne za još tri tvrtke: Lidl, NTL i Fragariju. Ukupna kazna u ta četiri slučaja iznosi oko tri milijuna kuna, a zasad je samo kazna Plodinama potvrđena na sudu.

Plodine su kažnjene zbog nepoštenog odnosa prema svojem dobavljaču svježeg mesa, nizozemskoj tvrtki Ekro, o čemu je naš portal nedavno PISAO.

Prema rješenju AZTN-a, Plodine su više mjeseci s tvrtkom iz Nizozemske poslovale bez pisanog ugovora. Osim toga, ugovorili su i obavljali plaćanja u dužem roku od 30 dana, što je nedopušteno za svježe proizvode.

Njemački lanac Lidl pak kažnjen je zbog nepoštenog odnosa prema tri dobavljača koji su za njih proizvodili privatne trgovačke marke. Mora platiti 807.500 kuna.

Narodni trgovački lanac kažnjen je u dva navrata s ukupno 800.000 kuna, a Fragaria s oko 350.000 kuna zbog nepoštenog odnosa tijekom otkupa lubenica.


Tagovi: AGENCIJA AZTN KAZNA PLODINE

NEDAVNO OBJAVLJENO