OBOLJET ĆE SVAKI TREĆI HRVAT

Poznati hrvatski onkolozi otkrili što jedu kako bi izbjegli karcinom

Objavljeno, 14. listopada 2021. Zdravlje
# Foto: FACEBOOK / Dr. Marija Buljan
AUTOR
Redakcijski tekst

Od zloćudnih bolesti u Hrvatskoj svake godine oboli više od 24.000 ljudi, a umre ih oko 12.500. Ministar zdravstva Vili Beroš kaže kako će svaki treći stanovnik Hrvatske oboljeti od raka.

Muškarci najčešće obolijevaju od raka pluća i prostate, a žene od raka dojke i debelog crijeva. Zato su važni preventivni pregledi, tjelesna aktivnost i zdrava prehrana.

Poznati hrvatski onkolozi otkrili su za Gloriju koje namirnice najčešće jedu. O prehramenim navikama govorili su doc. dr. sc. Marija Buljan, specijalistica dermatologije i subspecijalistica dermatološke onkologije; prof. dr. sc. Damir Eljuga, specijalist ginekologije i subspecijalist ginekološke onkologije; dr. med. Ilona Sušac, specijalistica onkologije i radioterapije.

Zanimljivo je kako su kupusnjače, prije svega raštika i brokula, svima redovito na tanjuru. Dr. Eljuga preporučuje jesti “što više povrća uz salate jer imaju korisne antioksidane (resferatrole, flavanoide) koje niti jedan kemijski laboratorij ne može sintetizirati, a važni su u dokidanju slobodnih radikala i štetnog oksidacijskog stresa koji nastaje kao posljedica nezdravog života”.

Dr. Buljan također jede mnogo povrća, osobito zelenu salatumrkvubrokulu, i sezonsko voće. Eljuga pak za raštiku otkriva kako je toliko bogata vitaminima, mineralima i mikroelemenatima da ju je The New York Times nedavno svrstao među 10 najboljih i najzdravijih namirnica.

Zanimljivo, raštiku redovito konzumira i dr. med. Ilona Sušac, ali uvijek pazi da je hrana koju konzumira iz provjerenih izvora. Navodi i kako trenutačno jede ekološki uzgojeno grožđe, pa i koštice grožđa koje su pune rezveratrola, jakog antioksidansa, piše Gloria.


Tagovi: HRANA KARCINOM ONKOLOZI

NEDAVNO OBJAVLJENO