Poznata tvrtka utrostručila plaće: ne isplati se odlazak u Njemačku

Objavljeno, 23. lipnja 2024. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Radnik je gradio i osnovnu školu u Koprivnici
AUTOR
Robert Mihaljević

Moćna građevinska grupacija Radnik iz Križevaca ostvarila je lani ukupne prihode od 218 milijuna eura te bruto dobit od 16,7 milijuna eura.

U grupi posluju matična tvrtka Radnik Križevci, Vodogradnja Varaždin, Bistra Đurđevac, Hidroing Varaždin, Hidroregulacija Bjelovar, Radnik plin Križevci, Radnik gradnja Lukavac BiH, Radnik lovstvo Križevci, Radnik energogradnja Banja Luka BiH i Radnik Hvar Split.

Bistra Đurđevac

Matična tvrtka Radnik d.d. imala je 164,6 milijuna eura prihoda, što je 33 posto više nego predlani. Neto dobit iznosila je 10,3 milijuna eura i bila je viša za čak 84 posto. Skupština dioničara ovih je dana odlučila da nema isplate dividende, već sva dobit ide u investicije.

Kad je riječ o poslovanju drugih poduzeća iz sastava Radnik grupe, Bistra je ostvarila dva milijuna eura bruto dobiti, Hidroing 450.000, Hidroregulacija milijun, a Vodogradnja 610.000 eura. Izdvojena jedinica Radnika u Njemačkoj bilježi gubitak od 22.000 eura.

Radnik d.d. je lani zapošljavao oko 400 radnika, a prosječno neto primanje (plaća, terenska naknada i drugo) iznosilo je 2150 eura, što je oko 160 eura više nego pretprošle godine.

Dobra zarada

Radnici u Hrvatskoj imali su prosječno primanje od 2100 eura neto, a oko 40 zaposlenika u izdvojenoj jedinici u Njemačkoj oko 2700 eura mjesečno. Razlika je otprilike 600 eura. Sudeći po tome, baš se i ne isplati previše odlazak na gradilišta u Njemačku jer se i doma može dobro zaraditi.

Zanimljivo je kako je Radnik tijekom 2019. zaposlenike u Njemačkoj, njih 80, plaćao, u prosjeku oko 2500 eura neto mjesečno, a radnike u Hrvatskoj (njih 280) tek oko 780 eura neto. Plaća u našoj zemlji u četiri je godine skočila za oko 180 posto. Dakle, gotovo se utrostručila.

Svi podaci iz teksta preuzeti su iz revidiranih godišnjih financijskih izvještaja Radnika koji su u zakonskom roku predani Financijskoj agenciji.


Tagovi: BISTRA NJEMAčKA PLAćE RADNIK

NEDAVNO OBJAVLJENO