Poznata tvrtka u problemu: milijunski gubici, a cash na računima ‘ispario’

Objavljeno, 27. srpnja 2022. Financijer
# Foto: KOESTLIN / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Poznata konditorska tvrtka sa sjevera upala je ove godine u prilične probleme zbog rasta ulaznih troškova i visoke inflacije.

Bjelovarski Koestlin objavio je kako je u prvih šest mjeseci ostvario ukupno 72,8 milijuna kuna prihoda, što je rast od 10 posto u odnosu na isto razdoblje lani. No, polugodište je završio u gubitku od 2,1 milijun kuna, za razliku od istog razdoblja lani kad je ostvarena dobit od 3,6 milijuna kuna.

Osim toga, posljednjeg dana lipnja ove godine tvrtka je na računima imala tek 608.000 kuna casha, a potkraj prosinca lani raspolagali su s iznosom od oko 11 milijuna kuna.

“Postoje veliki izazovi u kanalima nabave sirovina i materijala. Također, cijene inputa su u velikom porastu za koji se ne zna kada će završiti. S obzirom na sve, rukovodstvo nije u stanju pouzdano procijeniti učinak jer se situacija mijenja iz dana u dan.

No, računajući na brz oporavak gospodarstva primijenit će se način poslovanja koji će omogućiti brzu prilagodbu. Dugoročan učinak može utjecati i na obujam trgovine, novčane tokove te profitabilnost”, tumače u upravi Koestlina.

Troškovi sirovine i materijala u prvih šest mjeseci iznosili su im 52,2 milijuna kuna i bili su veći za čak 30 posto nego u prvom polugodištu lani! Nije pomoglo ni smanjenje broja zaposlenih: danas imaju 329 radnika, a prošlu su godinu završili s 339.

Zbog toga su i ukupni izdaci za neto plaće nešto manji nego u prvom polugodištu lani. Prosječna neto plaća u Koestlinu u srpnju je iznosila oko 4700 kuna.


Tagovi: 2022 GUBITAK KOESTLIN PRVIH šEST

NEDAVNO OBJAVLJENO