Poznata tvrtka proglasila viškom čak 120 radnika od ukupno 300 zaposlenih

Objavljeno, 10. kolovoza 2022. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Uprava tvrtke je početkom kolovoza pokrenula reorganizaciju i restrukturiranje kompanije i uputila na savjetovanje prijedlog kolektivnog viška radnika.

Prema tom prijedlogu, predviđa se otpuštanje 120 radnika od ukupno njih oko 300 zaposlenih, za čijim radom navodno prestaje potreba, upozorili su ovih dana u Radničkom vijeću Optima telekoma.

Radničko vijeće protivi se kolektivnom višku i smatra da se ugovori o radu trebaju prenijeti na Telemach Hrvatska koji svakodnevno preuzima poslove. Međutim, ako se neki radnik protivi prijenosu svog ugovora o radu u Telemach, poslodavac mu ne može prenijeti ugovor, ali ima opravdan razlog za otkaz uz otpremninu i zakonom propisanu proceduru utvrđivanja viška radnika.

Hrvatski sindikat telekomunikacija angažirao je odvjetnički ured koji se već u fazi savjetovanja s Radničkim vijećem uključio u praćenje procesa, te će svim svojim članovima osigurati pravnu zaštitu. 

“Svakodnevno nas kontaktiraju radnici i obavještavaju da se pojedini sustavi i poslovi prenose u Telemach Hrvatska ili United grupu. Od radnika se do sada tražilo da daju sporazumni otkaz i prijeđu u Telemach, drugima je nuđen osobno uvjetovani otkaz na zahtjev radnika.

Bilo 400 zaposlenih lani

Sad se krenulo s procedurom kolektivnog viška. Čvrsto vjerujemo da je takvo postupanje u suprotnosti s recentnom sudskom praksom i direktivama EU”, zaključuju u Hrvatskom sindikatu telekomunikacija.

Nakon što je u srpnju lani United grupa potpisala kupoprodajni ugovor s HT-om i Zagrebačkom bankom o preuzimanju većinskog broja redovnih dionica Optima telekoma, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila je koncentraciju Telemacha Hrvatske i Optima telekoma. 

“Ulaskom Optima Telekoma kao najnovijeg člana u United grupu, Optima i njezini korisnici imat će koristi od svih dosadašnjih i planiranih investicija United grupe i Telemacha, što uključuje i ulaganje od gotovo milijardu kuna u modernizaciju postojeće i izgradnju najnaprednije 5G mobilne mreže”, priopćili su tada iz Telemacha. 

“Nova perspektiva očekuje i 400 zaposlenika Optima telekoma i samu kompaniju, čiji će korisnici nastaviti koristiti usluge pod uvjetima dogovorenim i reguliranim kroz njihove trenutne ugovore”, naveli su u tom priopćenju.


Tagovi: OPTIMA TELEKOM OTKAZI SINDIKAT VIšAK RADNIKA

NEDAVNO OBJAVLJENO