PUKOTINE NA ZIDOVIMA

Poznata tvrtka oštetila obiteljsku kuću i tvrdila da im je to od prometa

Objavljeno, 15. siječnja 2020. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA / Fotografija nema veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Vlasnici kuće u Međimurju ipak će dobiti odštetu od varaždinske tvrtke Magma koja je gradnjom svojeg diskonta oštetila njezine zidove.

Pet mjeseci od početka radova na novom Magminu objektu u Murskom Središću vlasnica je obavijestila inženjere na gradilištu da joj je kuća popucala zbog vibracija i radova.

Pojavile su se pukotine na zidovima s vanjske i unutarnje strane. No, u Magmi su odbili njezine primjedbe tvrdeći kako su te pukotine nastale ranije, a ne od njihovih radova. Da su pukotine vidjeli prije radova tijekom sudskog ročišta tvrdili su nadzorni inženjer na gradilištu te direktor tvrtke.

Nadzorni građevinski inženjer rekao je da kuća ima plitke temelje, a pukotine su vjerojatno nastale od prometa cestom. No, opovrgnuo ih je ovlašteni sudski vještak.

Iz vještakova nalaza “nedvojbeno proizlazi da su sva oštećenja nastala usljed prevelikog dodatnog opterećenja, odnosno od pomicanja tla koje može nastati usljed potresa ili većih vibracija nastalih od raznih vanjskih utjecaja”.

“Vještak je utvrdio da način na koji se ugrađuju čelične talpe predviđa upotrebu strojeva opremljenih posebnim uređajima za ugradnju u tlo, prilikom čega se koristi tehnika nabijanja te nastaju vibracije koje se tlom prenose i na susjedne građevine”, stoji u sudskoj presudi.

Općinski sud u Čakovcu suvlasnicama kuće dosudio je ukupno oko 25.000 kuna odštete te oko 20.000 kuna troškova sudskog postupka. Presuda je nepravomoćna, a Magma se može žaliti na nju.


Tagovi: GRADILIšTE KUCA MAGMA MEđIMURJE PUKOTINE

NEDAVNO OBJAVLJENO