Poznata tvrtka digla plaću na 2200 eura. Evo koliko zarađuju direktori

Objavljeno, 14. kolovoza 2023. Vijesti
# Foto: COCA-COLA / ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Tržišni lider u prodaji bezalkoholnih pića u Hrvatskoj postala je Coca-cola koja je s prvog mjesta istisnula dotad nedodirljivu Jamnicu.

Lani je Coca-cola HBC Hrvatska ostvarila 1,33 milijarde kuna prihoda uz rast od 24 posto. No, količinski (prodajni volumen) je rast oko 13 posto, što znači da je ostatak rasta (gotovo polovica) namiren dizanjem cijena.

Ide i bonus

Coca-cola je ostvarila neto dobit od 83,4 mlijuna kuna, što je 20 posto više nego prethodne godine. Imaju 463 zaposlena, odnosno u dlaku isto kao i krajem pretprošle godine. Prosječna neto plaća lani je iznosila oko 15.600 kuna i bila je veća za 500-tinjak kuna nego predlani.

Novim kolektivnim ugovorom koji je stupio na snagu u lipnju ove godine radnicima su povećane plaće, topli obrok i rad praznicima. Plaće se povećavaju za 6 posto, a naknada za topli obrok diže se na 66 eura mjesečno. Prosječna neto plaća svih zaposlenih od lipnja bi, tako, trebala iznositi oko 2200 eura.

Prema izvještaju o poslovanju, dio zaposlenika će ove godine podijeliti oko 3,6 milijuna kuna bonusa temeljem ostvarenog trogodišnjeg plana prodaje. Toliki je iznos početkom ove godine rezerviran za isplatu bonusa.

Ključni menadžment

Ključni menadžment Coca-cole u Hrvatskoj – direktorica i deset izvršnih direktora – lani je u prosjeku zarađivao oko 101.500 kuna bruto mjesečno (oko 13.500 eura). Jasno, direktorica Dora Strezova-Nikolova je dobivala osjetno više od prosjeka.

Foto: Coca-cola / ILUSTRACIJA

Tvrtka na hrvatskom tržištu prodaje Coca-colu, Fantu, Sprite, Cappy, Schweppes, vodu, kavu Costa coffe, ali i alkoholna pića tvrtke Brown Forman – Jack Daniels, Finlandia, Southern Comfort.

Ključni brand Coca-cola ostvario je lani u Hrvatskoj prodajni volumen od 19,3 milijuna litara, što je 10 posto više nego godinu ranije. Fante se prodalo 3,1 milijun litara, Schweppesa 2,7 milijuna, vode 2,4 milijuna, Spritea 1,1 milijun, alkoholnih pića 132.000 litara.


Tagovi: 2022 COCA-COLA MENADžERI PLAćA

NEDAVNO OBJAVLJENO