NE VRAĆA SE VIŠE

Poznata SDP-ovka odselila u Irsku: Iz Hrvatske me otjerali beznađe i korupcija

Objavljeno, 14. listopada 2019. Vijesti
# Foto: Facebook / Ruti-Hedviga Karlović
AUTOR
Robert Mihaljević

Diplomirana psihologinja iz Varaždina Ruti-Hedviga Karlović (47) prije sedam mjeseci preselila se u Irsku i kaže da je za to vrijeme postigla više nego doma za pet godina.

Otišla je za sinom i ne pada joj na pamet vratiti se. Trenutačno razmišlja o kupnji kuće, a već je deset obitelji iz Hrvatske povukla za sobom. Inače, radi kao bar asistent menadžer u gradiću Killarneyju s oko 15.000 stanovnika.

Inače, Ruti-Hedviga Karlović poznata je varaždinska SDP-ovka koja je bila na čelu jednog od gradskih mjesnih odbora. Bila je i kandidatkinja za glavni odbor stranke, ali nije prošla na unutarstranačkim izborima.

– Možete li zamisliti zemlju u kojoj se cijeni rad i čovjek bez obzira na dob, spol, rasu i vjeru? E to je Irska! Možete li zamisliti da običan radnik na minimalcu, kad poplati sve, može svaki mjesec barem 500 eura staviti na stranu ako se ne hrani po restoranima – priča za Slobodnu Dalmaciju.

Otjerala je korupcija

Kaže da joj ni u Hrvatskoj nije bilo loše u materijalnom smislu, ali su je beznađe i korupcija natjerali da i u zrelijim godinama ode iz Hrvatske.

Prva minimalna plaća bila joj je 9,8 eura na sat, za manje od pet mjeseci je prihvatila ponuđeno mjesto bar asistent menadžera i plaću od 13,5 eura na sat.

– Ako u turizmu i ugostiteljstvu radiš oko 40 sati tjedno, minimalac ti je 550 eura, a isplata svaki četvrtak. Svaku nedjelju na sve zaposlenike dijeli se tjedni bakšiš, to ispadne oko 100 eura – kaže gospođa Karlović za splitski dnevni list.

Tako ispada da zarađuje najmanje 18.000 kuna mjesečno, o čemu je u Hrvatskoj, radeći u struci kao psihologinja, mogla samo sanjati.


Tagovi: IRSKA RUTI HEDVIGA KARLOVIć SDP

NEDAVNO OBJAVLJENO