Poznata prehrambena tvrtka radnicima povećala plaće za 25,5 posto

Objavljeno, 16. ožujka 2023. Vijesti
# Foto: PIK / Radnici vrbovečke mesne industrije
AUTOR
Robert Mihaljević

Sindikat i uprava poznate prehrambene kompanije dogovorili su novo povećanje plaća za radnike u pogonu i administraciji.

Na ovotjednom sastanku čelnih ljudi sindikata PPDIV-a i vrbovečke mesne industrije Pik koja posluje u sastavu Fortenove dogovoreno je povećanje osnovice plaće koja će od ožujka biti uvećana za 12,40 posto “za sve radnike koji imaju ugovorene koeficijente radnih mjesta”. Dakle, ne i za rukovoditelje.

U mesnoj industriji Pik koja posluje u sastavu Fortenove početkom prošle godine bilo je zaposleno 1800 radnika. Njihova prosječna neto plaća iznosila je početkom godine, prije prvog povećanja od 13,10 posto, 5200 kuna mjesečno. No, mnogi radnici u pogonu imaju osjetno niža primanja od prosjeka.

Potkraj veljače pregovori su bili prekinuti. U sindikatu kažu kako je prihvaćanje njihovih zahtjeva uprava uvjetovala novim načinom obračuna plaće kojim bi radnici u Piku imali ugovorene plaće 20 posto manje od zakonom zajamčenog minimalca. Sindikat na to nije mogao pristati.

Potom je pokrenut postupak mirenja u kolektivnom sporu koji je održan ovaj tjedan. U PPDIV-u kažu kako je konačno dogovoren niz povećanja: veća osnovica plaće, božićnica, regres za korištenje godišnjeg odmora, dar djeci za Božić, dodatak za prehranu te veća uskrsnica koja će biti uskoro isplaćena.

To je već drugo povećanje osnovice plaće u Piku od početka prošle godine. Ukupno je, dakle u dva navrata osnovica plaće povećana za 25,5 posto, čime su u sindikatu iznimno zadovoljni.

“Ovim povećanjima se i kompanija konačno približila mjestu na kojem i treba biti kao naša najveća industrija mesa“, rekli su u PPDIV-u nakon uspješno održanog pomirbenog sastanka.


Tagovi: PIK VRBOVEC PLAćE PPDIV SINDIKAT

NEDAVNO OBJAVLJENO