Poznata prehrambena tvrtka digla cijene za oko 30 posto

Objavljeno, 29. srpnja 2022. Financijer
# Foto: ILUSTRACIJA / ARHIVA / Fotografija nema baš nikakve veze s tekstom i samo je ilustrativna
AUTOR
Redakcijski tekst

Prehrambena kompanija sa sjevera ostvarila je osjetan količinski pad proizvodnje u prvom polugodištu ove godine.

Tvrtka Čakovečki mlinovi u prvih šest mjeseci preradila je oko 26.200 tona žitarica, što je 14 posto manje nego u istom razdoblju lani. U pekarstvu proizveli su oko 3600 tona, odnosno 11 posto manje, a bučinog i maslinova ulja bilo je 5 tona, što je na istoj razini.

Istodobno, Čakovečki mlinovi izvijestili su u petak kako su u prvih šest mjeseci ostvarili financijske prihode od 118,2 milijuna kuna, što je 16 posto više nego u istom razdoblju lani. Jasno je pritom da je to posljedica rasta cijena, i to u prosjeku za otprilike 30 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

“Prihodi od prodaje segmenta prehrane iznosili su 118,2 milijuna kuna i veći su za 15,9 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine kao rezultat rasta prihoda od prodaje mlinarstva za 23,6 posto te rasta prihoda od prodaje pekarstva za 10,5 posto.

U mlinarstvu je najviše rasla prodaja pšeničnog brašna velikih pakiranja od 25 i 50 kilograma, za 72 posto. U pekarstvu je najviše rasla prodaja svježeg kruha, za deset posto”, tumače u Čakovečkim mlinovima.

Kažu kako su ove godine tijekom srpnja uspješno realizirali otkup značajnih količina pšenice i raži ovogodišnjega roda.

“Prosječni rast troškova sirovina i materijala cijele Grupe u prvom polugodištu iznosio je 30 posto, dok su pojedine komponente troškova na robnim burzama rasle višestruko više (pšenica 67 posto, struja 226 posto, plin 345 posto, i to od 30. lipnja lani do 30. lipnja ove godine.

Grupa posluje sa strateški disperziranim i stabilnim dobavljačima, realizira više od 75 posto nabave žitarica u Hrvatskoj te je posvećena razvoju domaćih dobavljača. Također, nabavljaju se većinom žitarice prve klase čime se potiče visokokvalitetna proizvodnja”, kažu u čakovečkoj tvrtki.


Tagovi: 2022 BRAšNO čAKOVEčKI MLINOVI CIJENE PRIHODI šEST MJESECI

NEDAVNO OBJAVLJENO