Poznata prehrambena kompanija od svibnja diže plaće za 1700 radnika

Objavljeno, 11. travnja 2024. Vijesti
# Foto: Radnici vrbovečke mesne industrije / ARHIVSKA FOTOGRAFIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Uprava prehrambene kompanije i sindikati dogovorili su povećanje primanja radnika koji će od svibnja dobivati veću plaću i druga materijalna prava.

Izmjene kolektivnog ugovora za vrbovečku mesnu industriju Pik potpisali su predsjednik i članica uprave kompanije Slaven Ružić i Irena Jendriš te šef sindikata PPDIV-a Denis Paradiš. Ugovor “regulira povećanje materijalnih prava radnika za koje Pik Vrbovec izdvaja preko tri milijuna eura”.

Iz tvrtke kažu kako se uvodi “moderniji sustav obračuna plaća koji zamjenjuje dosadašnji tarifni sustav i koji će temeljem stupnja složenosti radnog mjesta razvrstati poslove i platne razrede, a ujedno je definiran i novi standard za obračun staža i ostalih dodataka kao što su smjenski ili prekovremeni rad”.

Troškovi osoblja

“Implementacija novog sustava plaća počet će u svibnju, a zaposlenici će ažurirane platne liste dobiti u lipnju. Kako bi se radnici što bolje upoznali s prijelazom na novi i transparentniji model isplate plaća, u Piku će se u narednom razdoblju organizirati brojne radionice i sastanci”, ističu u tvrtki.

U Piku, međutim, ne otkrivaju što takvo bruto povećanje svih materijalnih prava konkretno znači za primanja oko 1700 radnika Fortenovine mesne industrije. Naš portal je zbog toga pokušao izračunati čemu se radnici zapravo mogu nadati od svibnja.

Prema našoj gruboj računici, ukupni troškovi osoblja u Piku lani su iznosili oko 32 milijuna eura. Ako se ti troškovi ove godine povećaju za otprilike tri milijuna, riječ je o bruto povećanju svih primanja (ne samo plaće) za oko 9 posto.

Predlani 780 eura

Prema službenim podacima Fine, vrbovečki je Pik tijekom pretprošle godine imao prosječno oko 1750 radnika čija je prosječna neto plaća iznosila blizu 780 eura. Lani je pak u ožujku dogovoreno povećanje osnovice plaće za 12,40 posto “za sve radnike koji imaju ugovorene koeficijente radnih mjesta”.

Gruba procjena govori kako su prosječne neto plaće u Piku zbog tog povećanja lani mogle iznositi oko 840 eura. Ove bi godine od svibnja, naše su procjene, prosječna neto plaća radnika Pika mogla biti blizu 900 eura.

NAPOMENA Riječ je o gruboj procjeni autora teksta na osnovi dostupnih financijskih podataka Pika Vrbovec iz prijašnjih godina i javno objavljenih informacija o povećanju plaća u ožujku lani te od svibnja ove godine. Izračune nove neto plaće zbog toga treba uzeti s rezervom, ali sigurno nisu daleko od tih iznosa


Tagovi: 2024 PIK PLAćE VRBOVEC

NEDAVNO OBJAVLJENO