TUŽBU PODNIO HZZO

Poznata pekara fiktivno zaposlila trudnicu kako bi dobivala plaću

Objavljeno, 27. travnja 2020. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA / ARHIVA / Fotografija nema baš nikakve veze s tekstom i samo je ilustrativna
AUTOR
Redakcijski tekst

Direktorica poznate pekarnice u Koprivnici fiktivno je zaposlila članicu obitelji samo kako bi dobila zdravstveno osiguranje i rodiljnu potporu, presudila je prekršajna sutkinja.

Lani u rujnu o istom je slučaju pravomoćno presudio Općinski sud u privatnoj parnici, i to na temelju priznanja stranaka u postupku.

Općinski sud utvrdio je da su pekarnica i direktorica lani u ožujku sklopile ništetan ugovor o radu s trudnicom samo kako bi ostvarila pravo na naknadu plaće i koristila se zdravstvenim osiguranjem i rodiljnim potporama, navodi se u presudi.

Prekršajna sutkinja kaznila je pekarnicu s 9000 kuna, a direktoricu s 4500 kuna. Nije poznato što stoji u lanjskoj presudi Općinskog suda, odnosno je li dosuđeno da trudnica ili pekarnica vrate novac HZZO-u.

POZIVALI SE NA VIRUS

Cijeli postupak pokrenuo je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje zbog sumnje da je bila riječ o fiktivnom zapošljavanju. Na koncu se ispostavilo da su bili u pravu.

U prekršajnom postupku tvrtka i direktorica nisu se izjašnjavali o krivnji, ali su zatražile da se odgodi glavna rasprava koja je bila sazvana 18. ožujka ove godine. I to zbog epidemije koronavirusa.

Kako s tim danom u županiji nije bilo nijednog potvrđenog slučaja oboljenja od virusa te nije bilo zabrana kretanja, sutkinja je odbila njihov zahtjev i raspravu održala bez njih.

Presuda je nepravomoćna i na nju se pekarnica i direktorica mogu žaliti višem sudu. No, lanjska presuda Općinskog suda u privatnoj parnici koju je pokrenuo HZZO postala je pravomoćna.


Tagovi: FIKTIVNO ZAPOSLJAVANJE HZZO PEKARA PLAćA PRESUDA RODILJNA NAKNADA TRUDNICA

NEDAVNO OBJAVLJENO