OBJAVILI NAMJERU

Poznata mesna industrija krenula u preuzimanje zagrebačke tvrtke Kraš

Objavljeno, 09. rujna 2019. Financijer
# Foto: KRAŠ / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Mesna industrija Braća Pivac iz Vrgorca krenula je u preuzimanje zagrebačkoga Kraša. Najavu ponude za otkup svih dionica dostavili su danas Zagrebačkoj burzi.

Pivac posjeduje 31 posto dionica Kraša, a u ponudi za preuzimanje želi zajednički djelovati s poduzećem Kraš Esop putem kojeg radnici kontroliraju blizu 19 posto dionica.

No, ako Kraš Esop iz bilo kojeg razloga odbije zajedničko djelovanje i ponuđenu suradnju, iz tvrtke Braća Pivac navode kako su spremni sami krenuti u preuzimanje ‘slatke’ zagrebačke kompanije.

“Ususret završetku iznimno značajnog, opsežnog i uspješnog investicijskog ciklusa u Mesnoj industriji Braća Pivac, karlovačkoj mesnoj industriji PPK i Mesnoj industriji Vajda Čakovec, poduzećima u sastavu Grupe Pivac, stekli su se uvjeti za nastavak ulaganja u domaću prehrambenu proizvodnju i Kraš kao najveću konditorsku industriju na ovom području.

Carstvo trojice braće

Kraš smo oduvijek smatrali jednom od najperspektivnijih proizvođačkih kompanija u Hrvatskoj, a diverzifikaciju poslovanja ključnom za poslovni uspjeh Grupe Pivac”, poručili su iz tvrtke Braća Pivac.

Dionicom Kraša danas se trgovalo po cijeni od 500 kuna uz rast od blizu dva posto. Vlasnički udjel Braće Pivac na burzi ovog časa vrijedi oko 230 milijuna kuna, pa se pretpostavlja da bi u slučaju preuzimanja mogli izdvojiti još toliki iznos.

Upravo je ta vrgoračka kompanija imala ključnu ulogu u stabliziranju Kraša tijekom recesije, ali i krize uzrokovane suradnjom s Agrokorom. Braća Pivac dokapitalizirali su Kraš, koji je time dobio svjež kapital za premošćivanje financijskih problema.

Osim karlovačkog PPK-a i čakovečke Vajde, Braća Pivac preuzeli su i Dalmesso iz Klisa koje je poslije pripojeno matičnoj tvrtki. Vlasnici su i tri hotela u Makarskoj i Dubrovniku.

Mesna industrija braća Pivac zapošljava više od 2000 radnika i ostvaruje prihod od oko dvije milijarde kn. Uz vrbovečki Pik najveća su mesna industrija u Hrvatskoj.

Uspone tvrtke koju su osnovala trojica braće (jedan je nedavno preminuo) počeo je još početkom 80-ih godina prošlog stoljeća kad su njihove mesnice u Vrgorcu opskrbljivale hotele na Jadranu.


Tagovi: BRAćA PIVAC KRAš PREUZIMANJE

NEDAVNO OBJAVLJENO