Pozadina sukoba Podravke i Kauflanda: je li trgovački lanac drastično digao marže

Objavljeno, 30. kolovoza 2023. Naše priče
# Foto: DANICA.HR / Kaufland u Koprivnici
AUTOR
Robert Mihaljević

Nakon sukoba Podravke i Kauflanda koji je ostao bez Podravkinih proizvoda na policama, u poslovnim su se krugovima pojavile brojne informacije o stvarnim razlozima naprasnog prekida poslovne suradnje.

Najčešće se spominjalo toi da je trgovački lanac ucjenjivao Podravku zahtjevom za većim rabatima, posljedično i maržama. Navodno su htjeli dići cijene brojnih Podravkinih proizvoda, ali pritom su cijelu razliku željeli zadržati za sebe.

Govorilo se i o tome da je Kaufland tijekom protekle poslovne godine navodno drastično digao marže, što mu je omogućilo veću dobit i bolje poslovne rezultate. Što je istina?

Poslovno-financijske brojke Kauflanda za proteklu poslovnu godinu (njihova je izvještajna godina od početka ožujka do kraja veljače) otkrivaju da je trgovački lanac ostvario prihode od prodaje robe u iznosu od 633,65 milijuna eura.

Prihod od prodaje

Trošak prodane robe u razdoblju od 1. ožujka lani do 28. veljače ove godine iznosio je pak 457,13 milijuna eura. Riječ je o nabavnoj vrijednosti robe umanjenoj za odgovarajući dio popusta, neto inventurne manjkove te ispravak vrijednosti zaliha.

Prema tim brojkama, Kaufland je ostvario bruto maržu od 38,6 posto, što je u apsolutnom iznosu oko 176,5 milijuna eura razlike između prodajne i nabavne vrijednosti robe.

Prethodne poslovne godine (od ožujka predlani do veljače lani) trgovački je lanac ostvario 554,5 milijuna eura prihoda od prodaje, a trošak prodane robe pritom je iznosio 399,9 milijuna eura. Bruto marža je, dakle, u postotku u dlaku ista kao lani: 38,6 posto.

No, bruto marža u apsolutnoj brojci iznosi 154,6 milijuna eura. To znači da je lanjska marža u apsolutnom iznosu veća za 21,9 milijuna eura, odnosno za oko 14 posto.

Osjetno više casha

Godišnja stopa inflacije u ožujku ove godine je bila 10,7 posto, s time da je prosječna stopa inflacije u kategoriji hrane i bezalkoholnih pića na godišnjoj razini iznosila više od 17 posto.

Kaufland je imao neto dobit od 8,85 milijuna eura, što je 12 posto više. Kaufland grupa pak imala je dobit od 14,8 milijuna eura. U toj dobiti je rezultat ovisnog poduzeća Europa – upravljanje nekretninama koja je je vlasnik 15 trgovačkih centara, a Kaufland ih na svoje ime ima 31 (ukupno ih je, dakle, 46).

Najveća je promjena u likvidnosti tvrtke: potkraj veljače ove godine Kaufland je na računima i u blagajni imao čak 58,5 milijuna eura casha, a istog dana lani tek 17,7 milijuna.

Trgovački lanac je zadnjeg dana veljače imao oko 3120 zaposlenih, što je gotovo 200 više nego istog dana lani. Prosječna neto plaća veća je za oko 15 posto u odnosu na prethodno poslovno razdoblje.


Tagovi: 2022 KAUFLAND MARžE PODRAVKA

NEDAVNO OBJAVLJENO