PACIJENTI POZVANI DA PAZE NA KOŽNE PROMJENE

Povučen gel za liječenje kože, dokazano da izaziva karcinom

Objavljeno, 20. travnja 2020. Zdravlje
# Foto: ILUSTRACIJA / Fotografija nema veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Povjerenstvo za ocjenu rizika pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA) potvrdilo je da lijek Picato (ingenolmebutat), gel za liječenje kožnog stanja aktiničke keratoze, može povećati rizik od pojave malignih kožnih oboljenja.

Povjerenstvo je zaključilo da rizici primjene ovog lijeka nadmašuju koristi njegove primjene, priopćila je u ponedjeljak Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode.

Zaključak je donesen temeljem ocjene svih dostupnih podataka o riziku pojave malignih kožnih oboljenja u bolesnika koji primjenjuju lijek Picato, uključujući studiju koja uspoređuje lijek Picato s drugim lijekom za istu bolest.

Rezultati studije pokazali su višu incidenciju malignih kožnih oboljenja, posebice karcinoma pločastih stanica, na dijelovima kože tretiranim lijekom Picato, u odnosu na dijelove kože tretirane drugim lijekom.

Picato gel za liječnje kožnih promjena izazvanih suncem / Foto: EMA
NA LISTI HZZO-a

Lijek Picato više nema odobrenje za stavljanje u promet u Europskoj uniji. Pacijenti koji su primjenjivali lijek trebaju obratiti pažnju na pojavu neuobičajenih promjena na koži, koje se mogu javiti tjednima i mjesecima nakon prestanka primjene lijeka.

Svi pacijenti koji obole od karcinoma kože zbog primjene tog lijeka moći će tužbom tražiti odštetu od proizvođača.

Lijek Picato bio je dostupan kao gel koji se primjenjuje na koži zahvaćenoj aktiničkom keratozom. Aktinička keratoza uzrokovana je prevelikim izlaganjem suncu i može prijeći u invazivni karcinom kože.

Lijek Picato bio je odobren centraliziranim postupkom te je imao odobrenje Europske komisije, koje je važeće u svim članicama Europske unije, od studenog 2012. godine. Na tržištu u Hrvatskoj od 2017. bio je dostupan i na dopunskoj listi HZZO-a.

Proizvođač Picato gela je poznata danska farmaceutska kompanija LEO Laboratories koja je još ranije povukla zahtjev za odobrenje stavljanja u promet lijeka na tržištu EU.


Tagovi: KARCINOM LIJEK PICATO POVUčEN

NEDAVNO OBJAVLJENO