ANALIZA IZ DRUGOG KUTA

Poučak Kolindinog velikog mlinčenjaka kojim je vitlala po Podravini

Objavljeno, 08. siječnja 2020. Komentari
# Foto: OPĆINA VIRJE / Kolinda Grabar Kitarović i načelnik Virja Mirko Perok (lijevo)
AUTOR
Robert Mihaljević

Kolinda Grabar Kitarović u izbornoj je kampanji u Koprivnicu svratila usput, zapravo se zaustavila na kavu na putu od Virja do Križevaca.

Vidjelo se kako se HDZ-ova kandidatkinja neće pretjerano truditi oko SDP-ove utvrde. Tamo je poraz bio zapisan i prije početka kampanje.

No, zato je pravi doček imala u Virju, najvećoj podravskoj općini kojom vlada važan HDZ-ov kadar, načelnik Mirko Perok. U društvu župana tamo se susrela sa žiteljima, udrugama, stranačkim čelnicima. Vitlala je i mlinčenjakom kojeg je dobila na dar.

Grabar Kitarović u Virju je u drugom krugu predsjedničkih izbora osvojila tek 43 posto glasova. Bio je to jedan od najlošijih rezultata u županiji i težak udarac egu HDZ-a i načelnika. Peroku je to svakako snažna poruka.

HSS NA IZDISAJU

Bolji je rezultat Kolinda postigla i u općini Kalnik kojom upravlja čelnik županijskog SDP-a Mladen Kešer. Tamo je u nedjelju dobila 45 posto glasova.

S druge strane, Kolinda Grabar Kitarović pobijedila je u Koprivničkom Ivancu, općini na čijem je čelu šef županijskog HSS-a Mario Švegović. U njegovu mjestu HDZ je osvojilo uvjerljivo najviše glasova i na europarlamentarnim izborima.

Grabar Kitarović u drugom je krugu premoćno pobijedila Zorana Mlianovića i u još jednoj HSS-ovoj utvrdi, općini Molve na čijem je čelu načelnik Zdravko Ivančan.

Kolinda je pobijedila i u Novome Virju kojim kormilari HSS-ov načelnik Branko Mesarov. U HSS-ovim Koprivničkim Bregima na čijem je čelu drugi čovjek županijskog HSS-a Mario Hudić Zoki je bio prvi za tek par glasova.

Kolinda Grabar Kitarović na koncu je ipak uvjerljivo poražena u toj županiji, zahvaljujući prije svega Zokijevim glasačima u Koprivnici i Križevcima. Slično je bilo i na nedavnim europarlamentarnim izborima.

VREĆA ZA NABIJANJE

U svjetlu početka unutarstranačkih izbornih procesa u HDZ-u te činjenice mogu imati priličnu težinu. Stranka u Koprivnici već godinama je vreća za nabijanje, a sad se ta pošast širi i na općine u kojima je HDZ nekoć bio nedodirljiv.

A što je s HSS-om? U županiji kojom je nekoć čvrsto vladao danas tavori ispod izbornoga praga. U anketama je na razini statističke greške. Organizacija se još drži u Koprivnici, a u ostalim gradovima i općinama na rubu je opstanka.

Prava kalvarija za županijski HSS mogla bi uslijediti nakon lokalnih izbora u proljeće iduće 2021. godine. Danas imaju četiri načelnika, a teško da će tako ostati s obzirom da im rejting nezaustavljivo kopni.


Tagovi:

NEDAVNO OBJAVLJENO