FATALNE NUSPOJAVE

Potvrđena prva smrt u Hrvatskoj od cjepiva protiv Covida

Objavljeno, 07. prosinca 2021. Vijesti
# Foto: ŽUPANIJA / Cjepivo Astra Zeneca
AUTOR
Redakcijski tekst

Agencija za lijekove i medicinske proizvode i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) danas su izvijestili kako je 33-godišnjak u Hrvatskoj vjerojatno preminuo od cjepiva AstraZeneca, i to 12 dana nakon cijepljenja.

Riječ je o slučaju iz ožujka ove godine i to je jedini prijavljeni takav slučaj u Hrvatskoj.

“Stručna grupa HALMED-a i HZJZ-a ocjenom je zaključila da prijava ispunjava kriterije prema kojima se smatra sindromom tromboze s trombocitopenijom. Uzročno-posljedična povezanost između primjene cjepiva i nastalih reakcija te smrtnog ishoda ocijenjena je kao: vjerojatna.

Ovim putem izražavamo iskrenu sućut obitelji i prijateljima preminuloga zbog njihovog velikog gubitka. Uz danas ocijenjenu prijavu s, nažalost, fatalnim ishodom, u Hrvatskoj do sada nisu zabilježeni drugi slučajevi ove nuspojave te do sada ni za jedan drugi prijavljeni smrtni ishod nije utvrđena povezanost s cijepljenjem”, navodi Agencija.

“Europska agencija za lijekove je temeljem ocjene prijava nuspojava identificirala navedeni sindrom te je utvrdila da se vrlo rijetko može pojaviti uz primjenu vektorskih cjepiva. Tijekom ocjene prikupljena su nova saznanja vezana uz mehanizam nastanka rijetke nuspojave te način dijagnosticiranja i liječenja, čime su u međuvremenu omogućeni bolji ishodi zbrinjavanja nuspojave, odnosno značajno je smanjen rizik od težih ishoda.

EMA je utvrdila da, iako postoji mogućnost pojave ovog vrlo rijetkog sindroma, ukupne koristi primjene predmetnog cjepiva u sprečavanju bolesti COVID-19, kao i s njom povezanih rizika od hospitalizacije, potrebe za smještanjem pacijenata na odjele intenzivne njege i smrti, nadmašuju potencijalne rizike.

Iako, nažalost, svi lijekovi i cjepiva imaju rizik za razvoj nuspojava, koje u iznimno rijetkim situacijama mogu dovesti do najtežeg ishoda, cjepiva su i dalje najbolja zaštita od bolesti COVID-19, koja je dosad odnijela više od pet milijuna života i od koje je samo u Hrvatskoj preminulo više od 11.000 osoba”, kažu u HALMED-u.

“Predmetna prijava zaprimljena je u ožujku ove godine, nakon čega su provedene opsežne medicinske pretrage i analize u svrhu provođenja ocjene uzročno-posljedične povezanosti s primjenom cjepiva te je na traženje HALMED-a iz uključenih zdravstvenih ustanova prikupljena medicinska dokumentacija”, zaključili su.


Tagovi: ASTRA ZENECA CJEPIVO SMRT

NEDAVNO OBJAVLJENO