PRETEKAO IH STELLANTIS

Potresi na tržištu automobila: Volkswagen više nije najprodavaniji u Europi!

Objavljeno, 19. studenoga 2021. Financijer
# Foto: VOLKSWAGEN / Novi model passata
AUTOR
Redakcijski tekst

Prodaja osobnih automobila u Europi pala je u listopadu za čak 29 posto u odnosu na isti mjesec lani, što je najgora prodaja u tom mjesecu otkako se ona mjeri jer je kriza čipova smanjila ponudu novih vozila. 

Registracije u Europskoj uniji, Velikoj Britaniji i zemljama Europske udruge za slobodnu trgovinuna na razini su oko 799.000 vozila, navodi se u izvještaju Europske udruge proizvođača automobila (ACEA), prenosi Revija HAK.

Pad isporuka Volkswagen grupe od 42 posto u listopadu značio da ju je Stellantis pretekao kao najprodavaniji europski proizvođač automobila, čiji je volumen pao za 32 posto.

Stellantis je prošlog mjeseca prodao 165.866 automobila, u usporedbi sa 165.309 automobila Volkswagen grupe. Inače, Stellantis je talijansko-američki koncern kojeg su ove godine osnovali Fiat Chrysler i PSA grupa, a posjeduju Fiat, Citroen, Opel, Peugeot, Chrysler i druga vozila.

VW Grupa je više puta ove godine zaustavila proizvodnju u svojoj glavnoj tvornici u Wolfsburgu u Njemačkoj zbog nedostatka poluvodiča. Oni, kao i drugi proizvođači automobila, zbog toga daju prednost najprofitabilnijim markama i automobilima u proizvodnji, odnosno njima idu čipovi, zaključuje Revija HAK.


Tagovi: AUTOMOBILI FIAT OPEL PRODAJA STELLANTIS VOLKSWAGEN

NEDAVNO OBJAVLJENO