OTKUP DOMAĆIH PROIZVODA

POTOP Zbog korone prodano oko 30 milijuna jaja manje nego lani

Objavljeno, 19. kolovoza 2020. Financijer
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Promet domaćih poljoprivrednih proizvoda pao je za šest posto u drugom kvartalu ove godine u odnosu na isto razdoblje lani.

Riječ je o razdoblju punog učinka korona krize nakon navale na dućane u ožujku i stvaranja zaliha u kućanstvima i tvrtkama.

Otkup i prodaja poljoprivrednih proizvoda od OPG-a i domaćih tvrtki u travnju, svibnju i lipnju iznosila je 1,34 milijarde, dok je u istom razdoblju lani bila 1,42 milijarde kuna.

Promet mlijekom

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, promet domaćim jajima pao je za više od 20 posto te je iznosio manje od 60 milijuna kuna. Proizvođačka cijena jaja iznosila je 0,65 kuna, pa ispada kako je ukupno u Hrvatskoj prodano 92 milijuna komada.

Usporedbe radi, lani je u istom kvartalu na domaćem tržištu otkupljeno i prodano jaja u vrijednosti 76 milijuna kuna, a proizvođačka cijena iznosila je 0,63 kuna. Dakle, lani je u tri proljetna mjeseca prodano oko 120 milijuna komada.

Mlijeka je otkupljeno oko deset posto manje te je promet iznosio 253 milijuna kuna. Uz proizvođačku cijenu od 2,59 kuna, to znači kako je otkupljeno 98 milijuna litara.

Prošle godine u istom razdoblju promet mlijekom iznosio je 278 milijuna kuna uz prosječnu proizvođačku cijenu od 2,55 kuna. Dakle, lani ga je otkupljeno 109 milijuna litara.

Rast cijene svinja

Jedina svijetla točka su žitarice čiji je promet u drugom kvartalu ove godine iznosio 200 milijuna kuna i bio je veći za 42 posto u odnosu na lani.

I promet živim svinjama bio je veći za tri posto i iznosio je oko 236 milijuna kuna. No, nije riječ o većem tovu, već skoku cijene od gotovo osam posto: s lanjskih 9,55 kuna na ovogodišnjih 10,27 kuna za kilogram.

Otkup krumpira pak iznosio je u tri ovogodišnja mjeseca 19,8 milijuna kuna, što je oko osam posto manje nego lani. Najviše je podbacio otkup vina: iznosio je 88 milijuna kuna i bio je manji za 40 posto nego u lanjskom kvartalu.


Tagovi: DZS JAJA MLIJEKO OTKUP

NEDAVNO OBJAVLJENO