Postali najvažnija tvrtka u rukama Grada: prihodi im skočili 61%, dobit čak 500%

Objavljeno, 06. lipnja 2022. Financijer
# Foto: IVAN BRKIĆ / GLAS PODRAVINE / Nedjeljko Potroško, direktor Kominga
AUTOR
Redakcijski tekst

Tvrtka u vlasništvu Grada ostvarila je prošle godine enorman rast prihoda i dobiti te postala najvažnije trgovačko društvo u rukama tijela javne vlasti.

Riječ je o građevinskoj tvrtki Koming Koprivnica koju Grad vlasnički kontrolira preko javnog poduzeća Komunalac. Koming je lani ostvario rast poslovnih prihoda od 61 posto te su oni iznosili 114,3 milijuna kuna.

Neto dobit istodobno je iznosila 2,4 milijuna kuna i bila je veća za čak 500 posto nego godinu ranije. Koming danas ima stotinjak radnika, što je nešto manje nego prije dvije godine.

Unatoč krizi, solidne poslovne rezultate objavio je i koprivnički Komunalac koji je prošle godine imao oko 58 milijuna kuna prihoda uz rast od 8,4 posto. Neto dobit pak iznosila je oko pola milijuna kuna.

No, Komunalac je u godinu dana osjetno smanjio broj zaposlenih. Potkraj prošle godine, tako, imali su ukupno 167 zaposlenih, što je oko 40 manje nego zadnjeg dana pretprošle godine. To, de facto, znači kako je čak petina radnika ostalo bez posla.

Premda se to u financijskom izvještaju ne navodi, moguće je da je dio radnika u toj statistici predlani bio angažiran na javnim radovima, a angžman je istekao prošle godine. No, dosta je zaposlenih ipak otišlo iz tvrtke uz otpremnine.

Najmanje dojmljive financijske brojke imala je treća tvrtka u javnim rukama – Koprivničke vode. Ona je tijekom prošle godine imala prihode od 37,8 milijuna kuna, što je rast od skromnih 2 posto. Neto dobit pak bila je simbolična i iznosila je tek 29.000 kuna.


Tagovi: 2021 DOBIT KOMING KOMUNALAC KOPRIVNIčKE VODE PRIHODI

NEDAVNO OBJAVLJENO