U SRIJEDU IZREČENA PRESUDA

Posrnulom kralju farmi zatvor i mora vratiti 12 milijuna kuna

Objavljeno, 25. studenoga 2020. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Posrnuli prigorski kralj farmi i žitarica osuđen je u srijedu na godinu dana bezvujetnog zatvora zbog višemilijunske štete koju je njegova tvrtka počinila dobavljačima.

Dražen Jakšinić iz Svetog Ivana Žabna kod Križevaca, vlasnik propale tvrtke Jakšinić d.o.o., proglašen je krivim jer je od prosinca 2009. do kraja 2012. kao direktor izigrao vjerovnike koji su mu bili blokirali račune.

On je nalagao podmirivanje drugih obveza mimo računa tvrtke koji je bio blokiran već potkraj 2009. godine. A blokirale su ga Chromos agro za 1,8 milijuna, Splitska banka za 150.000 kuna i Agrokor trgovina zbog duga od čak 20,6 milijuna kuna.

Jakšiniću se sudilo da je pune tri godine izbjegavao blokadu računa te putem kompenzacija, cesija i asignacija obavio plaćanja drugim vjerovnicima tvrtke koja nisu bila prioritetna.

Od trajne blokade računa Jakšinić je putem kompenzacija namirio obveze prema drugim vjerovnicima u iznosu od 25 milijuna kuna, što je protivno odredbama Zakona o platnom prometu.

IMAO OKO 180 ZAPOSLENIH

Općinski sud danas je presudio da Jakšinić i njegova propala tvrtka solidarno moraju Agrokor trgovini vratiti 11,7 milijuna kuna, a Chromosu 40.000 kuna s kamatama. Iznos je manji nego u optužnici jer je dio u međuvremenu podmiren u stečajnom postupku.

Presuda je nepravomoćna i Jakšinić će se na nju vjerojatno žaliti.

Inače, Jakšinić je imao veliku obiteljsku tvrtku koja se bavila uzgojem junadi i svinja na farmama, proizvodnjom stočne hrane i trgovinom poljoprivrednim proizvodima.

Tvrtka je imala kooperante i u susjednim županijama. Do blokade računa u prosincu 2009. godine imala je oko 180 zaposlenih i oko 300 milijuna kuna prihoda. No, nakon toga, sve se strmoglavilo.

Osim ovoga, protiv Jakšinića u tijeku je čak šest kaznenih postupaka na Općinskom sudu u Koprivnici i Županijskom sudu u Bjelovaru, i to zbog različitih sumnji na gospodarski kriminal.


Tagovi: DRAžEN JAKšINIć FARME ZATVOR

NEDAVNO OBJAVLJENO